Seiväshypyn entinen huippunimi Venäjän Rodion Gataullin, kokenut venäläinen pika-aitavalmentaja Anatoli Mihailov ja virolainen kolmiloikkavalmentaja Jaan Pelmas tuovat kansainvälistä väriä Suomen urheiluliiton SUL:n uudistettuun valmennusorganisaatioon. Ryhmän viimeiset nimet julkistettiin torstaina Helsingissä.
Yleisurheilun kotimaisen lajiliiton valmennusorganisaatio on käynyt läpi mittavat muutokset sitten viime kesän. Pitkäaikainen valmennuksen ja koulutuksen johtaja Into Turvanen jäi eläkkeelle ja liiton valmennusorganisaation johtoon nimettiin valmennusjohtaja Jarmo Mäkelä.
Lajiryhmien johtoon lajiryhmäkapteeneiksi valittiin Jorma Kemppainen (pikajuoksut ja hypyt), Tommy Ekblom (kestävyysjuoksut) ja Mauri Auvinen (heitot), lisäksi moniotteluiden lajikapteeniksi tuli Jarkko Finni, kävelyn lajikapteeniksi Marko Kivimäki ja keihäänheiton lajivalmentajaksi Hannu Kangas.
Yleisurheilun kotimaisen lajiliiton valmennusorganisaatiossa työskentelee erilaisilla sopimuksilla myös 15 lajivalmentajaa sekä seiväshyppääjiä konsultoimaan hankittu entinen huippuhyppääjä Gataullin.
- Gataullin on mukana lajileirillä ja seiväskarnevaaleilla ja konsultoi niin yleisen sarjan kuin nuorten sarjan hyppääjiä sekä heidän valmentajiaan, Mäkelä sanoo.
Pietarin Urheiluakatemiassa ja Venäjän nuorten maajoukkueessa valmentajana menestynyt Mihailov, 42, työskentelee SUL:ssa pika-aitojen lajivalmentajana. Kokenut 58-vuotias Pelmas puurtaa kolmiloikan lajivalmentajana, eli samassa tehtävässä, jota hän hoiti SUL:ssa jo 1996-2000.
Miljoona euroa valmennukseen
SUL:n erilaisissa valmennusryhmissä on nuorten ryhmät huomioiden ensi kaudella yhteensä noin 180 urheilijaa. Joukon tukemiseen kuluu noin miljoona euroa. Valmennuksen huippuryhmään Team Finlandiin kuuluu 19 urheilijaa ja kakkosryhmään, Göteborgin EM-ryhmään 27 urheilijaa.
Team Finland-ryhmän budjetti on tälle kaudelle 220 000 euroa. Ryhmän koko putosi rajusti, kun Helsingin MM-kisoja ennen ryhmässä oli 31 urheilijaa. Ryhmät on valittu käyttäen pohjana ns. EM-kisatilaston sijoitusta, jossa Euroopan tilastosta on huomioitu vain kolme parasta urheilijaa per maa.
- Budjetin kannalta Team Finlandin ja Göteborgin ryhmän välillä on selvä ero. Toisaalta Göteborgin ryhmälle ei ole sälytetty myöskään yhtä paljon pr-velvoitteita, Mäkelä sanoo.
Göteborgin ryhmän urheilijat ovat EM-kisatilastoissa noin sijoilla 20.-25. joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Team Finlandin urheilijat ovat noin 20 parhaan joukossa samassa tilastossa.
Kokonaan ryhmien ulkopuolelle on jäänyt nimekkäitä urheilijoita kuten pikajuoksija Markus Pöyhönen.
- Viime vuoden tapaan urheilijoilla on mahdollisuus takautuvaan tukeen, jos he rikkovat EM-kisojen tulosrajat ja nousevat joukkueeseen, Mäkelä sanoo.
Ensi kesän EM-kisoista Göteborgista SUL tavoittelee kolmea mitalia, kuutta pistesijaa ja 12 urheilijaa sijoille 9.-16. Vuosille 2006-2007 on asetettu tavoitteeksi myös, että miehet säilyvät Euroopan cupeissa 10 parhaan maan joukossa ja naisten maajoukkue 16 parhaan joukossa.
Suomen maajoukkueen huippuryhmä, Team Finland kaudeksi 2006 (18 urheilijaa):
Pikajuoksut: Ari-Pekka Lattu (400 m aj.).
Kestävyysjuoksut: Janne Holmén (maraton), Jukka Keskisalo (3000 m ej.), Johanna Lehtinen (800 & 1500 m).
Hypyt ja moniottelut: Oskari Frösén (korkeus), Tommi Evilä (pituus), Matti Mononen (seiväs), Jaakko Ojaniemi (10-ottelu).
Heitot: Mikaela Ingberg (keihäs), Tero Järvenpää (keihäs), Olli-Pekka Karjalainen (moukari), Aki Parviainen (keihäs), Tero Pitkämäki (keihäs), Sini Pöyry (moukari), Tepa Reinikainen (kuula), Paula Tarvainen (keihäs), Ville Tiisanoja (kuula), Timo Tompuri (kiekko).
(MTV3-STT)
Gataullin: Suomen seiväsmiehet parempia fyysisesti kuin teknisesti