Rintamiestalon peruskorjaus edistyi kesän aikana

Viime kevään aikana seurasimme muutamassa ohjelmassa Helsingissä sijaitsevan rintamamiestalon peruskorjauksen suunnittelua ja etenemistä. Kesätauon jälkeen käymme nyt katsomassa, mitä siellä on tällä välin tapahtunut.

Talossahan oli jo keväällä tehty purkutöitä niin seinien kuin lattian osalta, jossa oli vaihdettu muutama lahonnut vasa. Samassa yhteydessä oli lisätty painuneen eristeen päälle puukuituvillaa, pantu ilmansuluksi tervapaperi ja tehty päällimmäiseksi uusi puulattia. Ulkoseinien lisälämmöneristeeksi asennettiin sisäpuolelle huokoinen puukuitulevy, jolloin vanhan puutalon kosteustekniset ominaisuudet saatiin säilymään entisen kaltaisina. Kun samassa yhteydessä tehtiin kokonaan uusiksi WC- ja pesutilat sekä keittiö, myös vesi- ja viemärihommat sekä sähkötyöt olivat varsin mittavia. Aivan kaikkeen ei kuitenkaan kajottu:

"Tarkoitushan oli, että mahdollisimman pienillä muutoksilla saadaan aikaan toimiva koti," muistuttaa Minna Kamppuri. "Siksi emme uusineet esimerkiksi hyväkuntoisiksi osoittautuneita ikkunoita. Myös vanhaa sisäkattoa säästettiin."

Tarkastuksessa vanha savuhormi todettiin hyväkuntoiseksi - ei korjaustarvetta. Takka sai uuden ilmeen kaakeloinnilla.

Kesän aikana on nyt uusittu lämmityslaitteistoa. Näkyvin uutuus ovat entisten peltipattereiden tilalle ilmestyneet valugraniittipatterit, jotka ovat lapsiperheessä turvallisia ja sopivat hyvin muuhun sisustukseen. Niiden asentaminen on yksinkertainen toimenpide: poistetaan vanhat, sähkömies asentaa rasiat ja kytkee virrat, pannaan kiinnitystelineet paikalleen ja nostetaan lämmitin seinälle. Kun pistoke tökätään rasiaan, lämmitys alkaa asukkaan toivomalla ja säätämällä teholla.

Näissä uusissa lämmittimissähän on usein yhdellä nappulalla hoidettava, portaaton 0 - 15 asteen tehonvähennys sitä varten, jos asukas lähtee vaikkapa lomalle. Näin talossa saadaan säilymään haluttu peruslämpö samalla kun lämmityskulut laskevat huomattavasti.

Yläkertaan valittiin melko perinteisen näköiset, kasviöljytäytteiset patterit. Niiden ominaisuudet ovat samanlaiset kuin valugraniittisten - lämpö on tasaista eivätkä ne kierrätä pölyä - mutta hankintahinta on edullisempi.

Sisätöiden lisäksi kesällä tehtiin tietysti yhtä ja toista puutarhassa. Auto sai paremman parkkipaikan ja sauna uudet lauteet. Syksyn tullen on tarkoitus siirtyä taas sisälle: vuorossa ovat nyt yläkerran huoneet. Ja ohjelmaa riittää kyllä ensi kesällekin - ulkolaudoitusta on katseltu kriittisin silmin, ja ehkäpä katto...

(JKA 30.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja