Rinne nosti ilmastonmuutoksen ihmiskunnan suureksi haasteeksi ja Suomen EU-puheenjohtajuuden keskeiseksi asiaksi: "Kyllä, mutta -politiikan aika on ohi"

Pääministeri Antti Rinne (sd.) nosti ilmastonmuutoksen keskeiseksi aiheeksi esitellessään Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa eduskunnalle.

Rinne nimesi ilmastonmuutoksen ihmiskunnan suureksi haasteeksi.

–  Ilmastonmuutoksen torjunnassa ”kyllä, mutta” -politiikan aika on ohi. Suomessa, EU:ssa ja globaalisti, Rinne sanoi.

Suomen tavoite on, että EU-maat saisivat vuoden loppuun mennessä sovittua, miten sitoutua tavoitteeseen saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä.

Puheessaan Rinne korosti, että Suomen kaltaisen pienen maan etu on EU, jossa pelisäännöt luodaan yhteistyöllä, eikä suurempien sanelusta.

–  Mitä aktiivisempi olemme, sitä suurempana meidät nähdään. Ja se, jos mikä, on Suomen etu, Rinne sanoi.

Rinne nosti tavoitteeksi myös eurooppalaisen opiskelijavaihdon ja oppilaitosyhteistyön lujittamisen.

–  Meidän on syytä selvittää verkostomaisesti toimivan eurooppalaisen superyliopiston perustamista ja eurooppalaisen tutkijavaihdon, Super Erasmuksen kehittämistä, Rinne visioi.

Eri sävyjä oppositiosta

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo antoi Suomen ohjelmalle kiitosta Eurooppa-myönteisyydestä, mutta moitiskeli hallitusta siitä, että ohjelma saatiin kansanedustajien luettavaksi vasta viime metreillä ennen sen julkistamista.

Perussuomalaisten puheenvuoroissa ohjelmaa moitittiin siitä, että se ei aja Suomen ja suomalaisten etua.

–  Eurooppa on maanosa, joka koostuu kansakunnista. EU on hallintojärjestelmä. Toivottavasti puheenjohtaja Orpo sisäistää tämän, vastasi ryhmänjohtaja Ville Tavio (ps.).

Lue myös:

    Uusimmat