Riku Rantala: Sairaalabakteerin vaikutukset pysyvä osa elämää

Madventures-sarjasta tunnettu Riku Rantala kertoo terveystilanteensa olevan vihdoin stabiili. Rantalalla on ollut pitkä sairastelukierre hänen reissussa saamansa sairaalabakteerin takia.

Subin Madventures-sarjasta tunnettu toimittaja Riku Rantala vieraili torstaina Huomenta Suomessa puhumassa Lihaton lokakuu -kampanjasta. Lihattoman lokakuun aikana on ollut tarkoitus olla kuukausi ilman lihaa tai ainakin vähentää merkittävästi lihan syömistä. Suomalaiset kuluttavat nykyään noin 78 kiloa lihaa vuosittain henkeä kohden.

– Tämä on ihan aidosti ollut helppoa. Varmasti tulen jatkossakin syömään kasvisruokaa monena päivänä viikossa. Olen realisti, joten en minä lihaa tule jättämään. Tämän kokeilun jälkeen katson kuitenkin kaupassa ihan eri tavoin, että mitä sieltä hyllystä valkkaan, Rantala kertoo lähetyksen jälkeen MTV3.fille.

Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff nousivat koko kansa tietoisuuteen Subin Madventures-matkailuohjelman ja siitä poikineiden teosten kautta. Madventures-sarjan viimeisimmästä, kolmannesta kaudesta on kulunut jo noin viisi vuotta, joten joko Rantala ja Milonoff olisivat jälleen suuntaamassa maailmalle?

– Toivottavasti ainakin oma reissu on talvelle tiedossa. Sitä en tiedä, milloin me Tunnan kanssa napataan kamerat messiin ja lähdetään. Tekisi kyllä mieli. Ja nyt olen viimeisen vuoden ajan ollut ehkä sellaisessa kunnossa, että pystyisikin lähtemään puskaan, Rantala miettii.

"Terveystilanne stabiili"

Riku joutui Madventures-sarjan kolmannen tuotantokauden kuvausten (2008–2009) päätteeksi sairaalaan. Papualla saadusta hiertymästä alkoi sairastelukierre, kun pieneen hiertymään pesinyt sairaalabakteeri teki maailmanmatkaajan lihaan käytäviä ja levisi suoliston loppuosaan asti. Usean vuoden sairaalakierteeseen on kuulunut jopa 13 leikkausta, mutta nyt terveys mahdollistaisi vihdoin seikkailumatkailun.

– Terveystilanne on nyt ihan stabiili. En ole täysin kokonaan parantunut bakteerin aiheuttamasta haavasta vieläkään, se ei ole ihan kokonaan ummessa. Nyt sen kanssa kuitenkin pystyisi elämään vaikka puskassa ja esimerkiksi jossain Lapin vaelluksella voisi ihan hyvin käydä. Tuossa oli kuitenkin myös aikaa, jolloin piti koko ajan olla juoksevan veden äärellä ja hygieenisissä oloissa.

Sairaalabakteerin saamisesta on kulunut jo lähes viisi vuotta. Rantala kuitenkin tiedostaa, että siitä lähtenyt sairastelukierre tulee vaikuttamaan hänen elämäänsä myös jatkossa.

– Tämä on jäänyt pysyväksi osaksi elämää. Tilanne on kuitenkin ihan jees. Sitä ei tarvitse hoitaa, mutta jos siihen ei kiinnitä huomiota, niin tilanne saattaa pahentua. Pitää pystyä huolehtimaan hygieniasta ja alue hiertyy herkästi. Sitä pitää varoa esimerkiksi fillaroidessa, juostessa ja vaelluksella.

– Nyt voisi kyllä ottaa jo ritolat, alkaa poltella. Kenties vielä joskus näemme Madventuresin paluun, mutta emme tiedä jatkosta.

Uuden Madventures-kauden sijaan kaksikolta on luvassa jälleen kirjallisuutta, nimittäin vuonna 2007 julkaistusta Kansainvälisen seikkailijan opas -teoksesta päivitetty versio.

– Olemme tehneet siihen 120 sivua lisää, eli melkein 500-sivuinen järkäle on luvassa itsenäisyyspäivän aattona, kuten itsenäisen matkailijan oppaan kuuluukin. Eiköhän tällä teoksella tulevat uudet matkailijapolvet ja reppureissaajat pärjää seuraavat 10 vuotta, Rantala kertoo.

Rantala vieraili torstaina Huomenta Suomessa kertomassa kokemuksiaan Lihaton lokakuu -kampanjasta, katso video:

Lue myös:

    Uusimmat