Mainos

Riitta Väisänen: Suomalaiset visailukansa

Mikäli tv-ruudusta tutun Riitta Väisäsen arvioon on luottaminen, suomalaiset ovat armoitettua visailukansaa. Väisäsellä alkaa olla jo varaa tehdä arvioita: hänen juontamansa Kymppitonni on pitkäikäisin Suomen tv-kanavilla tällä erää pyörivistä viihdeohjelmista. Kymppitonnia on arvuuteltu MTV3:lla jo 18 vuotta.

-Kyllä voi sanoa, että suomalaiset pärjäävät visailuissa hyvin. Joku on tutkinutkin, että suomalaiset sijoittuvat yleissivistyksessä ihan maailman kärkeen. Ehkä se liittyy siihen että meillä luetaan paljon, tuumaa missi- ja malliuran jälkeen tv:n vakiokasvoksi päätynyt Riitta Väisänen. Hän kertoo huomanneensa, että tv-visailujen suosio on nykyään globaali trendi. -Visailut ovat suosittuja joka puolella.

Riitan luotsaama Kymppitonni poikkeaa kuitenkin nykylinjasta siinä, että se ei ole kansainvälisen ohjelmaformaatin sovellus Suomen oloihin. Kymppitonni on putipuhtaasti kotimainen luomus. Jäljet johtavat - tässäkin - idealinko Spede Pasaseen. -Spede rupesi miettimään tv-leikkiä ja kehitti tällaisen visailun. Kymppitonni syntyi oikeastaan ihan valmiina, sillä Spedekin mietti joskus myöhemmin muutoksia ohjelmaan, mutta aina päädyttiin lopulta ihan siihen alkuperäiseen sapluunaan. Riitan mukaan Kymppitonnin formaatin toimivuudesta kertoo sekin, että uuden Alias-korttipelin idea on aivan sama kuin Kymppitonnissa. -Sikäli ohjelmamme on nyt yllättäen hirveän trendikäs.

Katsojasuosio ja mainokset

Vaikka Kymppitonnilla on piisannut katsojia, ohjelma joutui viime vuonna lopetusuhan alle. -Kymppitonni lunasti katsojamäärien odotukset huonoissakin ohjelmapaikoissa, mutta se meinattiin lopettaa mainosten vuoksi, Riitta muistelee. Nykyään tv:ssä eletään todellakin sellaisia aikoja, että pelkät hyvät katsojamäärät eivät välttämättä riitä. Ohjelma saattaa tulla tiensä päähän, jos päällikköporras ei pidä sitä houkuttelevana mainostajille. Väisänen ei kuitenkaan halunnut uskoa Kymppitonnin loppumiseen, ja tukeakin löytyi. Ohjelma pelastui. -Nyt myös mainosmyynti on kääntynyt nousuun, Riitta huoahtaa.

Juontajansa näköinen ohjelma

Monen pitkäikäisenkin ohjelman juontaja voi vaihtua, mutta Kymppitonnia on jotakuinkin vaikeaa kuvitella jonkun muun kuin Väisäsen juontamana. Riitan kotoisa rupattelu on ohjelman tunnusmerkki. -Spede sanoi, että minun vastaukseni mihin tahansa kysymykseen ei ollut oikea eikä väärä vaan sopiva. Mutta vastaus löytyi aina. Olen kai siinä mielessä sopivasti sanavalmis, muotoilee Miss Eurooppa -tittelinkin nimiinsä napannut Väisänen. Tv-juontajat pääsevät itsekin vauhtiin, jos visailun kilpailijoiksi osuu verbaalisesti lahjakkaita ihmisiä. Pienen tivaamisen jälkeen Riitta suostuu nimeämään jokusen suosikkivieraistaan. -Jukka Virtanen oli legendaarinen. Erittäin hyvinä ovat mieleen jääneet myös Seppo Ahti (pakinanimimerkki Bisquit), Veltto Virtanen ja Sirpa Pietikäinen.

"Ei yhtään kardinaalimunausta"

Riitta Väisänen katsoo mielellään myös useita muita tv:n visailuja ja tietokilpailuja. Esimerkiksi Maailman ympäri -ohjelman verbaalitykki Simo Frangén saa Riitalta - ilmeisen myönteisessä hengessä - luonnehdinnan "mieletön kaveri". -Myös Haluatko miljonääriksi -ohjelma on aika tehokas. Mutta Heikoin lenkki vähän nöyryyttää kilpailijoita. Heikointa lenkkiä on myös kritisoitu niin, että ohjelma näyttää hieman huonoa mallia siitä, miten ihmisiä voi kohdella. Lapset kuitenkin oppivat kaikenlaista (tv:stä), Väisänen makustelee.

Riitta on juontanut Kymppitonnia tv-ruudussa jo yli 2000 kertaa, joten luulisi hänenkin suustaan eksyneen ohjelmaan sammakon tai kaksi. -Mielestäni en ole tehnyt varsinaista kardinaalimunausta. Kaikenlaisia pikkumokia on tullut matkan varrella senkin edestä, aprikoi juontaja, jonka mielestä Kymppitonni sekä tarjoaa yhdessäoloa että "kehittää tavallaan sanallisia hoksottimia".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.