Remontoinnin ja sisustamisen suosio kasvussa

Erilaiset remontit ja erityisesti sisustaminen ovat suosiossa monessa suomalaiskodissa. Useampi kuin kaksi viidestä aikoo varmasti tai todennäköisesti sisustaa, yksi viidestä korjata asuntoaan seuraavan puolen vuoden tai vuoden kuluessa. Myös asunnon ostoaikeet ovat suuremmat kuin vuosi sitten. Sen sijaan lainanottoaikeet ovat vähentyneet verrattuna vuodentakaiseen tilanteeseen.

Lainaa ottavista 37 % ilmoitti käyttötarkoitukseksi joko asunto-osakkeen tai muun kiinteän omaisuuden, mukaan lukien omakotitalot, ostamisen. Vapaa-ajan asunnon ostoaikeet ovat säilyneet vuoden mittaan jokseenkin ennallaan. Lokakuussa 1999 sellaisen ilmoitti aikovansa hankkia 2,3 % vastaajista (2,0 % / 1998 ).

Kuluttajien usko maan talouden myönteiseen kehitykseen on vankka. Yli kolmannes uskoo maan talouden yhä paranevan ja joka neljäs myös oman taloutensa kohentuvan. 46 % kuluttajista pitääkin ajankohtaa otollisena erilaisten kestokulutushyödykkeiden hankkimiselle.

Kuluttajat arvioivat inflaatioprosentin olevan vuoden kuluttua 1,9 %. Säästämistä piti kannattavana 51 % kuluttajista. Asunnon osto- ja lainanottoaikeiden lievän ristiriidan voidaan arvioida heijastuvan asuntohintojen noususta ja syksyllä käydystä asuntolainakorkojen verovähennysoikeusjupakasta. Hintojen nousu ei pysähtynyt eikä verovähennysten poisto toteutunut. Odottelu ei siten auta asunnontarvitsijaa.

Ne, jotka aikovat ostaa asunnon, ostavat olemassaolevaan tarpeeseen, mistä myös kiinteistövälittäjien tiedot hiukan pidentyneistä asuntojen myyntiajoista kertovat. Asuntokaupassa mietitään yhä tarkemmin, mitä ja mistä kannattaa maksaa.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrissä haastateltiin lokakuussa 1660 Suomessa asuvaa henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja