Mainos

Reini setvii veteraanikeräyksen sotkut

Rahankeruusta ja epäselvistä tilityksistä epäillyt talvisodan muiston perinneyhdistykset jättivät torstaina valtakunnansyyttäjän virastoon tutkintapyynnön Joensuun keskusrikospoliisin toimista.

Pyynnön takana ovat Suomen Talvisodan Perinneliitto ry, Talvisodan Veteraanit ja Talvisodan Veteraani- ja Perinnetyön Tuki 105 Oy. Talvisotayhteisöt ovat palkanneet konsultikseen varatuomari Jorma Reinin selvittämään yhteisöä kohtaan julkisuudessa esitettyjä väitteitä väärinkäytöksistä.

Talvisotayhteisön toimia tutkii Joensuun keskusrikospoliisi. Poliisi epäilee, että veteraanien asialla on kerätty miljoonia lähinnä kerääjien omiin taskuihin.

Talvisotayhteisöjen lehden Talvisodan Veteraani päätoimittaja Vesa Pietilä kiistää luonnollisesti kaikki epäselvyydet. Hänen mukaansa kyseessä ei ole ollut keräys, vaan varoja on hankittu Talvisodan Veteraani -lehden toimituskuluihin ja markkinoimiseen.

Talvisodan Veteraani on ilmestynyt Pietilän muistin mukaan 11 kertaa vuodesta 1989 lähtien painoksen oltua suurimmillaan 60000 kappaletta. Päätoimittajan mukaan kaikki varat ovat menneet lehden kuluihin. Pietilän päätoimittajan palkka on ollut 9400 markkaa kuukaudessa.

Murto-osa veteraaneille

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan talvisotayhdistykset olisivat keräystoiminnallaan, joka ei siis hankkeen puuhamiesten mukaan ole ollut keräystoimintaa, hankkineet vuosien varrella ainakin 12 miljoonaa markkaa, josta ei ole ollut tilitettävää veteraaneille kuin murto-osa, 40000 markkaa.

Pietilällä ei ollut torstaina Helsingissä järjestämässään tiedotustilaisuudessa faktoja siitä, kuinka paljon ja kenelle veteraanivaroja on ohjattu. Itse hän Suomussalmella 1939 kaatuneen veteraanin pojanpoikana vakuutti toimivansa talkoohengellä ja epäitsekkäästi vaalimansa aatteen puolesta.

Joensuun keskusrikospoliisin rikoskomisarion Jorma Issakaisen mukaan juttu saatetaan syyteharkintaan ehkä jo huhtikuun alkupäivinä. Kaikenkaikkiaan jutussa on kuultu noin 150 asianosaista. Jollain tavalla talvisodan perinneyhdistyksen toiminta on koskenut yli 20000 suomalaista.

Marraskuussa julkisuuteen tulleet talvisotayhteisöjen epäselvyydet ovat lamaannuttaneet kokonaan järjestöjen toiminnan. Keräystoimintaa harjoittaneilla yhdistyksillä ei ole ollut mitään yhteistyötä virallisten valtakunnallisten veteraanijärjestöjen kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.