Ravintolaruoan hinta laskee huomenna – ravintoloitsijat innoissaan

Huomenna voimaan astuva arvonlisäveron muutos näkyy ruokalistoissa ympäri maan. Suuri osa ravintoloista aikoo siirtää noin 7,4 prosentin alennuksen suoraan hintoihinsa. Näin ollen esimerkiksi kymmenen euron ruoka-annos maksaa heinäkuun alusta lähtien 74 senttiä vähemmän.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n jäsenistä reilu 3 800 ravintolaa eli lähes 90 prosenttia kaikista sen jäsenistä siirtää alennuksen suoraan hintoihinsa.

- MaRa edustaa 80 prosenttia suomalaisten ravintoloiden myynnistä, joten toimialan enemmistö on sitoutunut muutokseen. Tosin on paljon pieniä ravintoloita, jotka eivät ole meidän jäseniä, kertoo MaRa:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aitto.

Aiton mielestä veronalennuksen näkyminen hinnoissa on hyödyllistä sekä yrittäjän että kuluttajan näkökulmasta.

- Kuluttaja saa hyödyn ja innostuu käyttämään lisää ravintolapalveluja. Sitä kautta tulee työllisyyttä ja pitempiaikaista menestystä ravintolalle.

Alv:n alennus näkyy myös toisen suuren ravintola-alan toimijan HOK Elannon ravintoloissa. Ravintolaliiketoiminnan toimialajohtaja Jouko Heinonen sanoo, että alv:n alennus tulee kreivin aikaan.

- Viime vuosi oli vaikea ravintola-alalla, ja tämä vuosi vielä vaikeampi. Veronalennus on varsinainen piristysruiske. Olemme pitkään odottaneet, että arvonlisäverokannat olisivat yhtenäiset päivittäistavarakaupan kanssa. Keinotekoinen kilpailuvääristymä nyt poistuu.

Ruoka halpenee, kaikki muu kallistuu

Ravintolaruoan veronalennus on erikoisuus verouudistuksessa, nimittäin kaikessa muussa alv nousee.

Taustalla on viime syksyinen elintarvikkeiden alv:n lasku.

- Alennus maksoi noin 500 miljoonaa euroa. Vajeen paikkaamiseksi kaikkea muuta nyt nostetaan vähän, sanoo Teemu Lehtinen Veronmaksajien Keskusliitosta.

Esimerkiksi kirjojen, lääkkeiden, joukkoliikenteen ja kulttuuritilaisuuksien alv nousee kahdeksasta prosentista yhdeksään. Yleinen alv nousee 22 prosentista 23:een. Lehtisen mukaa tämä ei välttämättä näy kuluttajalle hinnoissa.

- Tavallinen tilanne on se, että hintalapun hinta ei automaattisesti muutu, vaikka vero muuttuu. Moni ei ehkä huomaa mitään. Veronkorotus tulee pikkuhiljaa hintoihin sisään, mutta sen vaikutus ei ole suuri. Hintoihin vaikuttaa enemmän muut asiat kuten kilpailutilanne ja kuluttajien kysyntä.

(MTV3)

Katso Mari Karppisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat