Mainos

Ravintola-ala iloitsee arvonlisäveron alennuksesta

EU:n valtiovarainministerit ovat päässeet sopuun arvonlisäverokiistassa. Sopimus mahdollistaa ravintolaruoan alv:n laskemisen Suomessa 22:sta 12 prosenttiin. Asiasta päätettiin kokouksessa Brysselissä.

Hallitus on ohjelmassaan luvannut laskea ravintolaruoan arvonlisäveroa, jos EU antaa siihen mahdollisuuden.

Jos ravintolat siirtävät alennuksen täysimääräisesti hintoihin, ne laskevat 8,2 prosenttia.

Sekä leipomo- että ravintola-alalla toimivan Primula Oy:n toimitusjohtaja Juha Valkamo iloitsee päätöksestä. Hän uskoo alennuksen tuntuvan suoraan kuluttajan kukkarossa.

- Kaikki alan johtavat toimijat ovat sen takana, että alennus menee täysimääräisenä hintoihin. Itse alv:n vaihtaminen on lähinnä tekninen muutos järjestelmiin, Valkamo sanoo.

Alennus voitaisiin saada voimaan jopa lokakuuhun mennessä, mikäli hallitus toimii asiassa nopeasti. Aiemman päätöksen mukaan kaupassa myytävän ruoan arvonlisävero alenee lokakuun alussa 17 prosentista 12 prosenttiin.

EU-maiden tuore päätös antaa hallitukselle mahdollisuuden alentaa ravintolaruoan ohella myös asuntojen rakentamis- ja korjauspalveluiden, kodin siivouspalveluiden sekä lasten, vanhusten, sairaiden ja vammaisten kotihoitopalveluiden arvonlisäveroa.

Normaalisti EU-maat eivät voi määritellä arvonlisäveron tasoa alemmaksi kuin 15 prosenttia, jotta hintaerot maiden välillä eivät nousisi liian suuriksi. Mikäli säännöstä poiketaan jonkin alan kohdalla, siihen tarvitaan jokaisen jäsenmaan suostumus.

Ranska on lobannut pitkään EU:ssa saadakseen poikkeusluvan ravintoloille. Asialla on suuri merkitys Ranskassa, sillä entinen presidentti Jacques Chirac teki siitä vaalilupauksen. Hänen seuraajansa Nicolas Sarkozy on uusinut lupauksen.

Katso Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin haastattelu (Kymmenen uutiset 10.3.2009)

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.