JHL:n lakko rautatiealalla peruuntui, mutta junaliikenne yhä vaarassa pysähtyä – ei kuitenkaan vielä ensi viikolla

Näin linja-autoliikenteen lakko näkyy Helsingin keskustassa - haastattelussa HSL:n liikennesuunnittelija Esa Sauvola 2:12
Katso myös: Näin linja-autoliikenteen lakko näkyy Helsingin keskustassa - haastattelussa HSL:n liikennesuunnittelija Esa Sauvola.

Maanantaina alkavaksi ilmoitettu konduktöörejä koskeva JHL:n lakko peruuntuu. Junaliikennettä uhkaa yhä veturinkuljettajia edustavan Rautatiealan Unionin ilmoittama lakko, mutta ei vielä ensi maanantaina, johon sen aloitusta oli kaavailtu.

VR:n edustaja kertoo STT:lle, että yhtiön junaliikenne on yhä vaarassa pysähtyä, vaikka JHL:n lakko peruuntui. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo antaneensa kaksi sovintoehdotusta Rautatiealan Unionin RAUn ja Paltan välisiin työriitoihin, jotka koskevat muun muassa veturinkuljettajien työehtosopimuksia. 

Rautatiealan Unioni RAU:n edustajiston kokous hylkäsi veturinkuljettajia koskevan sovintoesityksen ja hyväksyi sovintoesityksen asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta sekä hallinnollisia ja muita toimistotehtäviä koskevaan työehtosopimukseen.

Veturinkuljettajien työsopimuksesta jatketaan neuvotteluja vasta tiistaina 7. maaliskuuta, ja työnseisauksen siirrolla pyrittiin saamaan lisäaikaa sovittelulle.

VR:n mukaan yhtiö joutuisi RAUn lakkojen aikana perumaan kaikki kauko- ja lähijunat.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n hallitus sekä Raideammattilaiset JHL:n hallitus ovat torstaina hyväksyneet valtakunnansovittelijan keskiviikkona tekemän rautatiealan sovintoehdotuksen, joten konduktöörien lakonuhat väistyvät.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja työnantajaliitto Palta ovat hyväksyneet rautatiealan työehtosopimusta koskevan sovintoehdotuksen, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä. 

Osapuolten päätökset tarkoittavat, että JHL:n ilmoittamat rautatiealan lakot peruuntuvat. JHL:n ensimmäinen lakko olisi alkanut ensi maanantaina ja kestänyt perjantaihin asti. JHL:n lakot olisivat koskeneet kaikkia rautatiealan työehtosopimuksen piirissä olevia toimintoja ja yrityksiä koko Suomessa.

JHL kertoo, että rautatiealalle syntyi kaksivuotinen työehtosopimus, jonka mukaan palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana yhteensä kuusi prosenttia. Sopimus sisältää myös 500 euron kertaerän.


Otsikkoa päivitetty 2.3.2023 kello 10.00 muodosta "Rautatiealan lakko peruuntuu – osapuolet sopuun" muotoon "JHL:n lakko rautatiealalla peruuntuu – osapuolet sopuun" 
Lisätty tiedot
Rautatiealan Unionin RAUn lakkouhasta. 

Otsikkoa päivitetty 2.3.2023 kello 10.08 muodosta "JHL:n lakko rautatiealalla peruuntuu – osapuolet sopuun"  muotoon "JHL:n lakko rautatiealalla peruuntuu, mutta junaliikenne yhä vaarassa pysähtyä"

2.3.2023 kello 11.23 Lisätty tieto annetusta sovintoehdotuksesta RAUn ja Paltan välisiin rautatiealan työriitoihin

Lue myös:

    Uusimmat