Raskaasti pettynyt Johannes Vetter käytti kaikki keinot: oli yhteydessä heittopaikan valmistajaan – "Olisi kiva, että alusta olisi kaikille sopiva"

Keihäänheiton olympiafinaali oli raskas pettymys Saksan Johannes Vetterille. Häneltä odotettiin varmuudella kultaa ja hirmuisia kaaria, mutta loppusijoitus oli yhdeksäs.

Vetterin ongelma oli sama kuin karsinnassa: Tokion olympiastadionilla auringossa paahtunut Mondo-alusta ei kestänyt hänen tukijalkansa alla. Paras heitto kantoi hieman yli 82 metriä, eikä saksalainen päässyt kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Kuvaavin oli toinen yritys, jossa Vetterin vasen jalka luisti kymmeniä senttejä, kun jalan olisi pitänyt pamahtaa maahan paikoilleen.

– Näittekö sen toisen? Eipä siihen ole oikein muuta sanottavaa, Vetter totesi pettyneenä.

Hän teki valmentajansa kanssa kaikkensa, jotta hän pystyisi heittämään hyvin.

– Tämä on todella epäonnista, että olosuhteet olivat tällaiset. Olin Mondoon yhteydessä karsinnan jälkeen ja he yrittivät korjata asiaa.

Vetterin mukaan pinnoitteen reikiä yritettiin liimata, lisäksi sen päällä pidettiin jäätä ennen finaalia, mutta se ei riittänyt. Vetterin viimeinen askel on hyvin pitkä, minkä vuoksi jalka luistaa pehmeällä alustalla. Vetter nosti esiin sen, että samasta kärsivät myös tämän kauden maailmanlistan kakkonen ja kolmonen, karsintaan jääneet Keshorn Walcott ja Marcin Krukowski.

– Onhan tämä rankkaa. Olisi kiva, että kaikille olisi sopiva alusta edes viimeiselle kahdeksalle metrille. Kaikki voisivat käyttää tukijalkaa kuten haluavat. Kärkinelikon heittäjät tulevat alustaan suoraan ylhäältä, minä tulen kantapään kautta, Vetter selvitti.

Olympiakultaa heitti Intian Neeraj Chopra tuloksella 87,58. Muut mitalit menivät Tshekkiin, Jakub Vadlejch 86,67 ja Vitezslav Vesely 85,44.

– Yritin kaikkeni, koetimme korjata asiaa karsinnasta finaaliin. Yritin jokaisella harjoitusheitolla löytää tavan, jolla saisin otteen alustasta.

Vetter kokeili myös pidempiä piikkejä piikkareissaan ja eri kenkiä. Rata on ollut tunnetusti juoksijoille hyvä, mutta Vetterin mukaan myös saksalainen korkeushyppääjä Mateusz Przybylko oli ongelmissa alustan kanssa. Karsinnassa vain 217 ja 221 ylittänyt Przybylko loukkasi jalkaansa.

– Keihäässä oli 5–10 heittäjää, jotka olivat ongelmissa.

Vetter sanoi, ettei loukannut itseään ainakaan ensitulkinnan mukaan toisessa heitossaan. Pettymys oli iso, mutta hän laittoi asioita perspektiiviin.

– Minulla on ollut isompiakin ongelmia, joista selvitä.

Tällä heittäjä todennäköisesti viittasi siihen, että hänen äitinsä kuoli syöpään marraskuussa 2018. Vetter on kertonut sen jälkeen taistelleensa masennusta vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat