STT:n dopingkäräjillä koettiin perjantaina poikkeuksellista draamaa.
Aamupäivällä entinen hiihtovaikuttaja Pekka Vähäsöyrinki murtui kyyneliin ja istunto jouduttiin keskeyttämään vartiksi. Iltapäivällä entinen huippuhiihtäjä Jari Räsänen sanoi, ettei maajoukkueen entinen lääkäri saa kertoa oikeudelle hänelle tehdyistä lääketieteellisistä toimenpiteistä nesteytystä lukuun ottamatta.
Ex-hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrön mukaan Räsäsestä laskettiin verta hemoglobiinin alentamiseksi Trondheimin MM-hiihdoissa 1997. Suomen joukkueen silloinen lääkäri Pirkka Mäkelä on kertonut, että Kyrön kuvailema hyvin poikkeuksellinen toimenpide jouduttiin tekemään. Hän ei kuitenkaan ole kertonut, kenestä verta laskettiin.
Räsänen kiisti oikeudessa verenlaskun. Hän myönsi, että Mäkelä nesteytti häntä 1-4 kertaa, mutta se ei ollut kiellettyä. Myös hemoglobiinia mitattiin, mutta Räsäsen mukaan hänellä ei ollut koskaan ongelmia korkeiden hemoglobiiniarvojen kanssa.
Jutussa asianomistajina olevan STT:n ja sen entisten toimittajan ja päätoimittajan avustaja Petteri Sotamaa pisti Räsäsen tiukoille.
- Jos teille ei ole tehty muuta kuin nesteytystä, onko sitten esteitä, että lääkärit kertovat kaikesta, kysyi Sotamaa.
Räsäsen mukaan kyse on periaatteesta. Hän ei anna lääkärille lupaa puhua asioistaan.
Kai ymmärrätte...
Käräjätuomari Maritta Pakarinen varoitti Räsästä kieltämisestä syntyvästä mielikuvasta.
- Kai ymmärrätte, että tästä voi tehdä johtopäätöksen, että teillä on salattavaa? Suosittelen, että keskustelisitte asiasta vielä avustajanne kanssa, sanoi Pakarinen Räsäselle.
Ex-hiihtäjä kertoi ymmärtävänsä tilanteen. Pian hän kielsi lääkäriä puhumasta edes nesteytyksistä.
Mäkelää kuullaan todistajana oikeudessa parin viikon päästä. Helsingin käräjäoikeus ratkaisee siihen mennessä, missä määrin Räsäsen kielto vaikuttaa lääkärin velvollisuuteen puhua tai vaieta.
Räsänen kiisti antaneensa vääriä tietoja STT:n dopinguutisesta seuranneessa prosessissa. Hän kielsi myös tietävänsä kielletyistä aineista. Kyrön puheet hän pisti katkeruuden piikkiin.
Ex-hiihtäjä sanoi, ettei ollut alun perin vaatimassa korvauksia STT:ltä. Anteeksipyyntö olisi riittänyt. Sellaista ei kuitenkaan kuulunut, ja oikeuteen mentiin. Räsäseltä kysyttiin, miksi hän vaati juuri miljoonaa markkaa korvaukseksi uutisesta.
- Miljoona tuli perätaskusta. Ex tempore. Se oli mukavan pyöreä luku. Vaatiahan saa.
Vähäsöyrinki murtui itkuun
Myös Pekka Vähäsöyrinki kiisti kokonaan syyllisyytensä ja tietämyksensä dopingista suomalaisessa hiihdossa. Esitutkinnassa on esitetty väitteitä, että Vähäsöyrinki olisi ollut paikalla verenlaskutilanteessa Trondheimissa.
- En tiedä vieläkään, missä Suomen joukkue asui Trondheimissa. En ole koskaan käynyt siellä, sanoi tuolloin Japanin joukkueen päävalmentajana toiminut Vähäsöyrinki.
Esitutkinnassa on väitetty myös, että Vähäsöyrinki olisi toimittanut kiellettyjä aineita Kyrön kotiin pian STT:n dopinguutisten julkaisun jälkeen. Vähäsöyrinki sanoi, ettei ole koskaan käynyt Kyröllä.
Eläkkeellä oleva Vähäsöyrinki arveli Kyrön haluavan kostaa tietyille hiihtoihmisille ja tuntevan, että Vähäsöyrinki jätti hänet yksin. Vähäsöyrinki perustaa ajattelunsa Kyröltä saamiinsa tekstiviesteihin.
Vähäsöyrinki murtui itkuun, kun häneltä kysyttiin STT:n perättömäksi katsotun uutisoinnin aiheuttamasta kärsimyksestä. Hänen mukaansa kohu tulee varjostamaan häntä koko loppuelämän.
Jutun puinti jatkuu ensi viikon lopulla Kyrön kuulemisella.
(MTV3-STT)