Ranskassa suurlakkoillaan toista päivää eläkeuudistusta vastaan – kouluja suljettu, satoja lentoja peruttu ja Pariisin metrot pysähdyksissä

Macronin kaavailema eläkeuudistus suututtaa työntekijöitä - suurlakot lamauttavat Ranskaa 2:00
Video: Macronin kaavailema eläkeuudistus suututtaa työntekijöitä - suurlakot lamauttavat Ranskaa

Ranskassa varaudutaan toiseen laajaan lakkopäivään, jonka ennakoidaan vaikeuttavan suuresti muun muassa julkista liikennettä ja lentoja sekä pitävän koulut suljettuina.

Samalla ammattiliitot varoittivat, että lakot jatkuvat ainakin maanantaihin saakka, jos hallitus ei peru presidentti Emmanuel Macronin kaavailemaa eläkeuudistusta.

Torstaina Ranskassa peruttiin satoja lentoja ja Pariisissa liki kaikki metrolinjat olivat pysähdyksissä. Yhteenottoja poliisin ja joidenkin protestoijien välillä syntyi muun muassa Pariisissa, Nantesissa ja Lyonissa. Poliisi käytti niissä kyynelkaasua tilanteen rauhoittamiseksi.

Uudistuksella yritetään yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää, mikä tarkoittaisi loppua muun muassa yli 40 poikkeukselle, jotka ovat taanneet osalle ammattiryhmistä muita parempia eläke-ehtoja. Macronille eläkereformin onnistuminen on tärkeää, sillä se oli yksi hänen keskeisistä vaaliteemoistaan.

Vuonna 1995 yleislakko lamautti Ranskan kolmeksi viikoksi marras-joulukuussa, minkä jälkeen hallituksen oli pakko suostua laajoihin myönnytyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat