Mainos

Ranskassa pula rypäleenpoimijoista

Ranskalaiset viinintuottajat kaipaavat kipeästi lisää rypäleenpoimijoita ensi kuun sadonkorjuuta varten. Esimerkiksi Beaujolais n viininviljelijöiltä puuttuu vielä huomattava osa 40 000 työntekijästä, joita korjuuseen tarvittaisiin.

Työllisyysviranomaisten ja viinintuottajien mukaan poimijapulan syynä ovat talouskasvu ja suhteellisen hyvä työllisyystilanne. Työttömyys laski Ranskassa kesäkuussa yhdeksän vuoden matalimpiin lukemiin eli 9,6 prosenttiin. Työnhakijoilla on suurempi vara valita, ja he valitsevat mieluummin pysyvämmän työn kuin viikosta kahteen kestävän rypäleenkorjuun.

Ranskalaiset viinintuottajat myöntävät, että työ on raskasta ja huonosti palkattua. Päivän poiminnasta on luvassa kolmisensataa frangia (noin 270 markkaa) - summa laskee alle 230 frangin, jos poimija saa ruuan talosta. Useimmat viljelijät eivät kuitenkaan enää tarjoa poimijoilleen ruokaa ja majoitusta.

Bordeaux n alueen työvoimatoimiston edustajan Cecile Crabos n mukaan poimijoiksi kelpuutetaan vain Euroopan unionin kansalaisia.

-Meillä olisi huomattava määrä työnhakijoita Venäjältä ja Itä-Euroopasta, mutta he eivät saa työskennellä täällä, Crabos sanoi. Halvempia viinejä tuottavat alueet selviävät poiminnasta koneellisesti. Tämä ei kuitenkaan onnistu Bordeaux ssa ja Beaujolais ssa: tuottajien on pysyteltävä käsinpoiminnassa tavoitellun laatumerkinnän saamiseksi.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.