Mainos

Rankkasade nosti tulvia ja katkaisi teitä Pohjanmaalla

Yksi pahimmista tulvapaikoista oli puolen päivän aikaan Oravaisten Kimo, jossa vesi saartoi jo omakotitaloja.

Rankkasateet nostivat tulvia aamulla Pohjanmaalla Oravaisten, Vöyrin ja Alahärmän suunnassa. Vesi nousi talojen kellareihin ja paikallisteitä jouduttiin sulkemaan liikenteeltä.

Oravaisissa vesi nousi myös valtatielle 8. Vaasan ja Kokkolan välisellä valtatiellä Oravaistenlahden kohdalla vesi virtasi aamulla tien yli ja alikulkutunneli oli veden vallassa.

Valtatiellä liikenne saatiin kuitenkin kulkemaan, vaikka vettä oli tiellä aamulla kymmenen senttiä. Vöyrillä puolestaan useita paikallisteitä jouduttiin sulkemaan kokonaan liikenteeltä jokien ja purojen tulvittua teille. Myös naapurikunnissa tulva katkaisi liikenteen joiltain sorateiltä.

Yksi pahimmista tulvapaikoista oli puolen päivän aikaan Oravaisten Kimo, jossa vesi saartoi jo omakotitaloja.

Kunnan kotiavustaja haki aamupäivällä veneellä vanhukset turvaan kahdesta omakotitalosta. Myös Oravaisten keskustassa oleva omakotitalo jouduttiin tyhjentämään vedenpaljouden vuoksi ja vesi uhkasi myös yhtä turkistarhaa Oravaisissa.

Veden tulviminen kellareihin aiheutti vahinkoja useille rakennuksille myös Vöyrillä ja Alahärmässä. Vöyrillä vesi nousi postin kellariin, minkä seurauksena postinjakelu viivästyi.

Alahärmässä vesi tulvi muun muassa seurakuntatalon, Alkon ja paikallisen elintarvikeyrityksen tiloihin.

-Vettä tuli niin paljon, että viemärit eivät kerta kaikkiaan kyenneet vetämään sellaista määrää, kuvaili tilannetta palopäällikkö Ossi Laitala Alahärmästä.

Ennätyksellinen kaatosade

Vaasan rannikkoseutu on säästynyt tänä kesänä tulvilta, mutta eilen ja tänään vettä saatiin taivaan täydeltä. Ilmatieteen laitoksen mukaan vettä tuli Oravaisissa vajaassa vuorokaudessa noin 150 millimetriä.

Naapurikunnassa Vöyrillä epävirallisten mittausten mukaan vettä olisi saatu jopa 200 millimetriä vuorokaudessa. Oravaisissa mitattu 150 millimetrin sademäärä on niin suuri, että tätä suurempia sademääriä saadaan paikallisesti keskimäärin kerran sadassa vuodessa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitos on mitannut suurimmat vuorokautiset sademäärät vuonna 1944 Espoossa ja 1988 Kerimäellä. Espoon Lahnuksessa satoi tuolloin 198 millimetriä ja Kerimäellä 159 millimetriä. Nyt mitattu Oravaisten sadelukema on kaikkien aikojen kolmanneksi suurin. Edelliset melkein yhtä rankat sateet koettiin Pohjanmaalla vuonna 1967.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.