Rakennusala toipuu taantumasta

Asuntojen rakentaminen on toipunut taantumasta. Tänä vuonna on aloitettu noin 30 000 uuden asunnon rakentaminen. Rakennusliikkeissä uskotaan, että omistusasuntojen kysyntä pysyy vahvana myös ensi vuonna.

Omistusasuntojen rakentaminen on lisääntynyt sitä mukaa, kun niitä on voitu myydä pelkillä piirustuksilla. Esimerkiksi kiinteistö- ja rakennusalan konserni SRV on myynyt keskeneräisistä asunnoista liki 300. Vuosi sitten määrä oli yksi.

- Viime vuonna näihin aikoihin markkina käynnistyi. Sen jälkeen kauppa käynyt aikamoisilla kierroksilla, kertoo SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen.

Myös rakennuskonserni Lemminkäinen kokee asuntorakentamisen piristyneen. Toimitusjohtaja Timo Kohtamäen mukaan konserni on myynyt sen verran, kuin uusia asuntoja on rakennettu.

Tänä vuonna Suomessa on aloitettu 30 000 uuden asunnon rakentaminen. Se on kolmannes enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena ja vastaa myös tarvetta. Käänne on vahva, sillä taantuman aikana rakennusliikkeet löivät nopeasti hanskat naulaan.

- Silloin 2008 kesällä lopetimme kokonaan omaperusteisen asuntotuotannon. Toimimme vuoden niin, ettemme aloittaneet ainoatakaan omaa asuntokohdetta, muistelee Kohtamäki.

Nyt rakennusliikkeet uskovat, että matalat korot pitävät rivakkaa tahtia yllä myös ensi vuonna.

- Tämä on kuitenkin historiallisesti todella matalien korkojen aikaa. Tietenkin on toinen tilanne, jos maailmalta tulisi sellaisia uutisia, jotka moninkertaistaisivat korkokannan. En nyt kuitenkaan osaa nähdä näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa sellaista tapahtuvan, SRV:n Hienonen arvioi.

Hintapaineita tulee lähinnä raaka-aineiden hintojen noususta ja energiatehokkuuden kiristämisestä. Lisäksi alaa närästää määräys, jonka mukaan lupaa ei tule, ellei asuntojen keskikoko ole vähintään 75 neliötä.

SRV:n mukaan tilanne vaikuttaa suoraan hintoihin.

- Se ei vastaa kysyntätilannetta markkinoilla ja tästä syystä vanhat pienasunnot ovat erittäin kalliita. Ne eivät halpene ellei tälle pelisäännölle tehdä jotain.

Vaikka asuntotyömailla on vilkasta, pitkällä tähtäimellä se ei riitä. Terveessä taloudessa myös teollisuuden pitäisi investoida.

- Teollisuuden investointeja ei paljon ole, toimistojen tilaa on aika paljon tyhjänä ja infrassakin on aika haastavia aikoja, Lemminkäisen toimitusjohtaja Timo Kohtamäki summaa.

(MTV3)

Katso Leea Ollikaisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat