Rakeita taivaalta ympäri maan – miksi jääpalloja syntyy kesällä?

Paimiolaisen Jussi Liikkasen pihamaalta löytyi eilen hieman hernettä suurempia rakeita. Tyypillisin raekausi on meneillään juuri nyt, mutta rannikolla, kuten Paimiossa rakeet ovat sisämaata harvinaisempia.

– Onhan paljon suurempiakin rakeita Suomessa satanut, mutta tällä seudulla en ole nähnyt kuin ehkä kerran näin isoja rakeita, Liikkanen sanoo.

Suurta vahinkoa raesade ei onneksi saanut aikaan.

– Huomasin ne, kun tulin kotiin ja aloin ihmetellä, että miksi maali on rapissut pois parvekkeen kaiteesta. Rakeita oli tullut rännistä alas.

Rakeita voi sataa, vaikka ilma olisi kesäisen lämmin. Itse asiassa lämmin sää suurentaa raesateen synnyn todennäköisyyttä.

– Mitä lämpöisempää on, sitä helpommin muodostuu rakeiden synnylle riittävän voimakkaita kuurosateita, kertoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Rakeita syntyy pilven voimakkaissa nousu- ja laskuvirtauksissa. Pouta sanoo, että sadepilvi on oikeastaan aina rakeinen.

– Kun ilma menee pilvessä ylös, se tiivistyy lumikiteeksi. Kiteet liikkuvat virtauksissa alas ja ylös keräten jäätä ympärilleen. Kun ne ovat tarpeeksi painavia, ne tipahtavat maahan. Useimmissa tapauksissa rae ehtii sulaa ennen kuin se ehtii maahan asti.

Raekuurot ovat yleensä hyvin paikallisia, niitä esiintyy joka puolella maata. Ilmatieteen laitoksen mukaan raekuurot ovat luultua yleisempi kesäinen ilmiö Suomessa.

Jos raekuuro tai räntäsade yllätti sinut tänään ja otit sääilmiöstä kuvan, lähetä se meille! Kuvasi voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen kuvat@mtv3.fi tai puhelimitse numeroon 16316.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat