RAF-terroristijärjestö historiaan

Kirje, jolla äärivasemmistolainen Punainen armeijakunta eli RAF-terroristijärjestö ilmoitti lopettavansa toimintansa, on aito, kertoi Saksan poliisi tänään. Järjestö lähetti eilen uutistoimisto Reutersin Bonnin-toimistoon kirjeen, jossa se kertoi päätöksestään.

Poliisin mukaan 8-sivuinen kirje oli koristeltu järjestön punamustalla symbolilla ja kirjoitettu samanlaiselle paperille kuin järjestön aiemmat viestit. Kirje muistutti aiempia myös sisällöltään ja tyyliltään.

RAF syntyi kahden terroristin Andreas Baaderin ja Ulrike Meinhofin perustamasta Baader-Meinhof -ryhmästä. 1970-luvulla se järisytti Saksaa liikemiehiin ja poliitikkoihin kohdistuneilla pommi-iskuilla, sieppauksilla ja murhilla. Sen toiminta huipentui vuonna 1977 saksalaisen teollisuusjohtaja Hans Martin Schleyerin sieppaukseen ja 45 päivää myöhemmin tapahtuneeseen murhaan.

Kaiken kaikkiaan noin 50 ihmistä sai surmansa vasemmistolaisten sissien kampanjassa, jonka päämääränä oli Saksan poliittisen järjestelmän kaataminen sekä taisteleminen kapitalismia ja Yhdysvaltain harjoittamaa imperialismia vastaan. Ryhmä surmasi viimeisen uhrinsa vuonna 1991.

Järjestön jäsenistä yli 20 on tuomittu vankilaan ja kymmenkunta kärsii edelleen tuomiotaan. Heidän vapauttamisensa ei tule kyseeseen, ilmoitti Saksan sisäministeri Manfred Kanther tiistaina. Viime vuonna Saksan viranomaiset sanoivat uskovansa, että RAF on jo lakannut toimimasta. Useimmat sen jäsenet olivat silloin joko kuolleet, istuivat vankilassa tai olivat palanneet vaivihkaa "tavalliseen elämään".

Eilisen kirjeen mukaan järjestö on tehnyt toimintansa aikana "vakavia taktisia virheitä" eikä kykene enää 1990-luvulla jatkamaan toimintaansa. RAF:n viimeisessä viestissä muistettiin myös 26:ta edesmennyttä jäsentä. Yksi näistä oli vuonna 1977 itsemurhan tehnyt Andreas Baader.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat