Radon kuriin helposti

Uusien pientalojen sisäilman radonpitoisuus on selvästi korkeampi kuin vanhoissa taloissa. Tämä johtuu nykyisistä perustamistavoista. Säteilyturvakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan huoneilman radonpitoisuus ylitti suositusten mukaisen raja-arvon, 200 becquerelia kuutiometrissä, jopa 40 prosentissa uusista asunnoista. Radonturvallinen rakentaminen on kuitenkin helppoa.

Tärkein toimenpide on perustusten huolellinen tiivistys. Laatan liittymäkohta seinärakenteeseen tiivistetään alumiinibitumihuovalla, saumat ja läpiviennit kuumakumibitumilla tai elastisilla tiivistysaineilla. Lattialaatan alle asennetaan salaojasoraan rei itetty putkisto. Jos tiivistys ei ole onnistunut, putkistoon voidaan kytkeä tuuletin, radonimuri, jonka avulla radonpitoisuus alenee tehokkaasti.

Huolellinen perustusten tiivistys takaa alhaisen radonpitoisuuden ilman imuriakin. Perustusratkaisuilla voidaan vaikuttaa radonpitoisuuteen suoraankin: reunajäykistetyllä laatalla ja ryömintätilaisella perustuksella päästään myös hyviin tuloksiin. Radonvarman perustuksen teko takaa samalla hyvän suojan perustusten kautta tulevia kosteusvaurioita vastaan, ja tavanomaista kosteuseristystä paljon halvemmalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja