Radioaktiivinen jodi haitallisempaa lapsille

Tokion viranomaiset ovat varoittaneet, että vesijohtovesi voi olla vaarallista lapsille. Kaupungin vedenpuhdistamosta on löytynyt radioaktiivista jodia, mikä on johtanut varotoimiin.

Professori Jukka Lehto Helsingin yliopiston Kemian laitokselta sanoo, että mahdolliset radioaktiivisen jodin pitoisuudet ovat erityisen haitallisia juuri lapsille.

— Jos ihminen hengittää tai saa elintarvikkeiden kautta jodia, se kerääntyy kilpirauhaseen. Siellä se aiheuttaa suurta paikallista annosta, mikä on haitallista lapsille, koska heillä on nopea aineenvaihdunta ja pienempi kilpirauhanen, Lehto sanoo.

— Tietysti kaikki riippuu annoksen suuruudesta, hän jatkaa.

Lehdon mukaan jodin puoliintumisaika on kahdeksan päivää. Käytännössä se poistuu ympäristöstä ja elintarvikkeista muutamassa kuukaudessa.

Sää vaikuttaa jodin leviämiseen

Sää on jodin leviämisen kannalta suuri tekijä. Tuulen suunta ja voimakkuus vaikuttavat siihen, miten suurelle alueelle laskeuma leviää. Sateet aiheuttavat voimakkaita paikallisia laskeumia. Mitä vähemmän sadetta siis on, sitä laajemmalle alueelle radioaktiivinen pöly leviää.

— Tietysti sitä toivotaan, että tuuli veisi hiukkaset merelle, eikä tiheään asutuille alueille, Lehto sanoo.

Lehdon mukaan tässä vaiheessa sateessa olemisesta ei pitäisi aiheutua välitöntä vaaraa. Pitoisuuksia ja niiden vaikutuksia voi kommentoida vasta sitten, kun tilanne reaktorissa on rauhoittunut.

(MTV3)

Aiheesta lisää:

Lue myös:

    Uusimmat