Raakaruokareseptejä joulupöytään

Vältä turha jouluähky ja korvaa perinteiset jouluruoat kevyemmillä raakaruokaversioilla!

Raakaravintovalmentaja-kirjailija Mea Salon mukaan monista jouluherkuista voi tehdä helposti raakaversioita.

– Joulun juuresvuoista voi tehdä tutun makuisia raakaversioita juurespateina. Kinkun sijaan suosittelen myötätuntoa. Viljattoman joulupuuron voi tehdä raakaversiona. Luumusopasta tulee täysin perinteisen makuinen kuumentamatta. Makeita leivonnaisia ja suklaata voi tehdä raakana.

Perinteisiin ei kuitenkaan kannata juuttua, sillä joulupöydässäkin on lupa olla luova! Kokeile raakaravintovalmentaja-kirjailija Mea Salon herkullisia raakaruokareseptejä.

Muista, että raakaravintopöytään kannattaa laittaa näiden reseptien lisäksi myös paljon vihersalaattia ja kevyitä vihanneksia, jotta pähkinöitä ja siemeniä ei tule syötyä liikaa.

Lanttupatee

2 dl hienoksi raastettua lanttua
1 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3/4 dl kuorittuja manteleita, cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä kuivassa tehosekoittimessa tms. jauhettuna (ei karppijauhoa)
5 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
1½ tl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
hippu muskottipähkinää
1 rkl vaahterasiirappia (ei ole raakaa)
½ tl ruusu- tai muuta hyvää suolaa

Jos on monitoimikone, sekoita kaikki ainekset siinä. Muussa tapauksessa saksi aurinkokuivattu tomaatti mahd. pieneksi ja yhdistä kulhossa kaikki ainekset käsin massaksi. Muotoile ja koristele.

Punajuuripallerot

2 dl raastettua punajuurta
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
4 rkl punasipulia pieneksi hakattuna
2 dl kuorittuja manteleita, cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä kuivassa tehosekoittimessa tms. jauhettuna (ei karppijauhoa)
6 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
½ tl timjamia
runsas 1 tl rose- eli ruusupippuria
1 tl ruusu- tai muuta hyvää suolaa

Saksi aurinkokuivattu tomaatti pikkupalasiksi. Yhdistä kulhossa kaikki ainekset käsin. Muotoile palleroiksi tai pateeksi. Jos massa vaikuttaa märältä, lisää vajaa ½ dl mantelijauhoa sekä vähän myös mausteita.

Piparit(aikina)

Voi syödä pehmeinä nameina tai kuivattaa kuivurissa pipareiksi. Jos haluat kuivattaa, käytä silloin kuivattuja taateleita.

½ dl pellavansiemeniä tai -rouhetta, siemenet jauhetaan jauhoksi tehosekoittimessa tai jossain jauhimessa
1½ dl mantelia tai auringonkukansiementä jauhettuna
2 dl kuivattuja tai tuoreita taateleita (poista kivet jos käytät tuoreita)
2 tl kanelia
2/3 tl kardemummaa
1/3 tl neilikkaa
1/3 tl inkivääriä

Paloittele taatelit saksilla pieneksi ja vaivaa monitoimikoneella tai käsin muut ainekset niiden kanssa taikinaksi. On helpointa käyttää tuoreita taateleita, koska möyhentyvät helposti. Maista ja lisää mausteita jos tarpeen. Muovaile nameiksi tai jos teet pipareita, lue eteenpäin.

Jähmetytä taikinaa jääkaapissa puolisen tuntia. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n. 2 mm:n paksuiseksi levyksi ja tee piparimuotilla pipareita. Nostele piparit leivinpaperilla päällystetyille kuivurin levyille. Painele pipareiden päälle halutessasi kookoshiutaleita. Kuivata muutama tunti. Piparit kannattaa jättää hieman pehmeiksi.

Porkkanakakku & Cashewkerma

3 dl hienoksi raastettua porkkanaa
2 dl pekaanipähkinöitä, mutta taas voi käyttää vaikka hassel- , cashew- tai saksanpähkinää tai manteleita. Allerginen voi käyttää auringonkukansiemeniä tai kuorittuja hampunsiemeniä.
1 dl taateleita
½ dl kookoshiutaleita
1 tl kanelia
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl kardemummaa
hippu neilikkaa
hyppysellinen suolaa

Jos käytät muita kuin siemeniä, sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa hieman rouheiseksi. Jos käytät siemeniä, jauha ne ensin kuivassa tehosekoittimessa jauheeksi ja yhdistä sitten kaikki ainekset monitoimikoneessa taikinaksi. Jos monitoimikonetta ei ole, leikkele taatelit silpuksi ja yhdistä kaikki ainekset taikinaksi käsin.

Painele kakkumassa lautaselle n. 1½ cm:n paksuiseksi levyksi. Valmista cashewkerma. Jos olet allerginen, voit tehdä päällisen 2 banaanista ja 1 avokadosta, lisätä hieman sitruunaa, vaniljaa, ½ tl psylliumia (marketin leivontapuolelta) sekä tarvittaessa vähän vettä ja sekoittaa tasaiseksi.

Cashewkerma

1 dl cashewpähkinöitä
3 rkl sitruunanmehua
2 rkl raakakookosöljyä (ei välttämätön)
2 rkl vaahterasiirappia
vaniljaa
vettä

Jauha pähkinät tehosekoittimessa. Lisää loput ainekset ja sekoita vettä n. 0.75 dl. Lisää vettä tarvittaessa niin, että syntyy puuronpaksuinen leviävä seos. Anna sen vetäytyä puolisen tuntia. Levitä kerma kakun päälle. Koristele kakku hedelmäpalasilla tms. ja siirrä viileään tekeytymään.

Reseptit: Mea Salo

Tutustu Mea Salon raakaravintoblogiin

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat