Pysyvä kesä- tai talviaika? Grafiikka kertoo, kuinka valoisa aika vaihtelisi eri vuodenaikoina – talviaika voi tuoda helpotuksen uniongelmaisille

Kesä- vai talviaika – kumpi parempi? 8:57

Aikavyöhyke sekä kesä- ja talviaika vaikuttavat siihen, mihin aikaan vuorokaudesta saamme nauttia valosta. Talviaikaan siirtyminen voi tuoda helpotuksen univaikeuksista ja kaamosoireista kärsiville.

Tänään keskiviikkona julkaistun kyselytutkimuksen tulosten mukaan suurin osa suomalaisista haluaisi siirtyä talviaikaan. Kellojen siirtäminen pysyvästi talviaikaan voi helpottaa syksyn aamuja syys–lokakuussa, mutta vastaavasti keväisinä iltoina huhti–toukokuussa aurinko painuu aiemmin alas.

Katso alla olevasta grafiikasta, kuinka valoisa aika vaihtelee Helsingissä eri kuukausina. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen pitää pysyvää normaaliaikaa eli talviaikaa parempana vaihtoehtona. 

– Pysyvä normaaliaika voisi helpottaa univaikeuksista ja kaamosoireista kärsiviä, sillä maalis–lokakuussa illat olisivat nykyistä hämärämpiä. Tämä vaikuttaa sisäiseen kelloomme ja voi auttaa unen saamisessa, Partonen kertoo.

Kesä- ja talviaika eivät muuta valon määrää, mutta aikavyöhykkeellä on merkitystä, mihin kellonaikaan Suomessa on valoisaa. Kaamosoireiden ja univaikeuksien hillitsemiseksi olisi Partosen mukaan parempi pysyä nykyisellä aikavyöhykkeellä, sillä nykyisellä aikavyöhykkeellä pysyttäessä kellon ja luonnon rytmit poikkeavat toisistaan vähemmän kuin kesäajassa.

Lue myös:

    Uusimmat