Puuvillan viljelystä ympäristöongelma Afrikassa

Puuvillan viljelystä on tullut ympäristöongelma Afrikassa. Viljely köyhdyttää maaperää ja nopeuttaa Saharan autiomaan laajentumista. Toisaalta puuvilla on tärkein myyntiartikkeli monille köyhille Sahalin alueen maanviljelijöille. Ongelma on kärjistynyt nyt kun puvillan hinta on huippu alhaalla.

Kun ajetaan Länsi-Afrikassa Norsunluurannikolta pohjoiseen, rehevä metsä muuttuu savanniksi ja hiljakseen erämaaksi. Leipä on aina ollut tiukassa ja nyt pelastukseksi luultu puuvillan viljelykin on kääntynyt kasvattajiaan vastaan.

Vielä 6-7 vuotta sitten Malissa, Saharan eteläreunalla kasvatettiin puuvillaan. Kahdessa vuosikymmenessä puuvilla köyhdytti maaperän niin, ettei alueella kasva enää mitään ja asukkaiden on ollut pakko muuttaa muualle.

Saharan autiomaa laajenee vääjäämättä, mutta eroosiota nopeuttaa tehoviljely, keinolannoitteiden käyttö. Ennen viljavassa kylässään asunut malilainen opettaja Youchasu Trasr Segou on raivoissaan:

- Keinolannoitteilla viljely köyhdytti maaperän, se muuttui hiekaksi. Kotiseudullani ei voi elää kasvattaa puuvillaa, ostajayritys muutti pois.

Keinolannoitteet pitää sitäpaitsi tuoda kalliilla ulkoa, mutta se on monen viljelijän viimeinen oljenkorsi.

- On helppo nähdä miten köyhiä ihmiset ovat. Vika ei ole vain heissä, syytän myös monikansallisia yrityksiä, jotka päättävät puuvillan hinnasta, malilaisopettaja sanoo.

Puuvilla on kullan lisäksi tärkein vientituote 12 miljoonan asukkaan maassa. Valuuttatuloja tarvitseva hallitus tukee luonnollisesti mahdollisimman tehokasta tuotantoa. Viljelyvyöhykettä joudutaan siirtämään aitiomaan edessä etelään päin.

- Puuvillankasvatusta viedään nyt Malin eteläosiin; minä olen hyvin huolissani.

Syy opettajan huoleen on, että maan eteläosa on Malin ainoa ruoka-aitta. Sitäkin muutetaan kaupalliseen puuvillan tuotantoon. Hallitus on kieltänyt metsän kaatamisen eroosien estämiseksi, mutta peltoja raivataankin itse sytyteilllä metsäpaloilla.

Pahimman ennusteen mukaan puuvillan viljely köyhdyttää muuten viljavat seudut ja tekee uhä useammat afrikkalaiset riipuuvaisiksi ulkopuolisesta ruoka-avusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat