Mainos

Puutarhassa oleilu kuuluu kesänautintoihin

Puutarhasta on tullut koko perheen yhteinen nautinto- ja lepopaikka. Entisessä pakkotyöleirissä grillataan kyljyksiä, savustetaan ahvenia, juodaan piirakkakahvit ja seurustellaan. Tuore kotipuutarhatutkimus kertoo, että neljä viidestä harrastajasta rentoutuu puutarhatyössä.

Suomalaiset iloitsevat puutarhasta ja antavat myös naapurin iloita omastaan. Puutarhan koolla ei ole väliä. Rivitalon puutarha tai kerrostalon parveke ovat yhtä lailla osa kesäkotia. -Ihmiset eivät enää valita ympäristölautakunnalle naapurin puutarhasta, he sietävät pienen palan sammalta, eivätkä rikkaruohotkaan enää ole katastrofi, hortonomi Paula Ritanen-Närhi Puutarhaliitosta kuvaa uutta rentoa suhtautumista.

Elintarviketiedon tekemä tutkimus vahvistaa Ritanen-Närhin sanat. Kotipuutarhuri arvostaa helppohoitoisuutta ja haluaa kokeilla kaikkea uutta. Huolettomuus on tuonut harrastuksen piiriin entistä nuorempia viherpeukaloita. Neljän viime vuoden aikana 25-34 -vuotiaiden puutarhanharrastajien määrä on kasvanut 44 prosentista 53 prosenttiin.

Harrastajat ovat entistä kokeilunhaluisempia ja seuraavat alan ulkomaisia trendejä. He nappaavat vinkin sieltä ja toisen täältä, Saksasta pergolat ja kattopuutarhat, Englannista kukkakori-ideat, Italiasta punasaviruukut. Japanilaisia vaikutteita ei tarvitse enää lähteä hakemaan Japanista. Niitä tarjoaa Helsingin Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha.

Tuhat markkaa puutarhaan

Lähes yhdeksän kotitaloutta kymmenestä suunnittelee tutkimuksen mukaan täksi kesäksi puutarhaan liittyviä hankintoja. Kotitaloudet aikovat sijoittaa puutarhatarvikkeisiin noin tuhat markkaa. -Puutarhaharrastuksen kohonnut suosio on näkynyt toistaiseksi aika hillitysti rahankäytössä, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Pekka Metsola tuumii. Summa on reilun kymmenesosan edellisvuotista suurempi. Yhteensä puutarhahankintoihin käytetään tänä vuonna arviolta 1,8 miljardia markkaa.

Metsolasta on hieno asia, että suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia pihasta ja puutarhasta. Hän toivoo, että kiinnostus alkaisi näkyä pihojen kaunistumisena ja niiden käyttötapojen runsastumisena. Puutarhanhoito kiinnosti erittäin tai melko paljon kahta kolmesta pohjoissuomalaisesta. Pääkaupunkilaisista puolet oli erittäin tai melko kiinnostuneita puutarhanhoidosta. Pohjoissuomalaisten valtava kiinnostus yllätti Metsolan, vaikka hän muistikin monet Rovaniemen maalaiskunnan todella hienot puutarhat. Pohjois-Suomessahan ei ole yhtä hyviä edellytyksiä harrastukseen kuin maan eteläosissa.

Miehet ovat neljän viime vuoden aikana löytäneet puutarhaan. Vuonna 1995 puutarhanhoito kiinnosti vain reilua kolmasosaa miehistä. Tänä vuonna lähes puolet miehistä ilmoitti kiinnostuneensa puutarhanhoidosta. -Kun miehet kiinnostuvat puutarhasta, siitä on oksat pois. Se näkyy monissa erikoisseuroissa kuten orkidea- ja ruususeuroissa, Metsola hehkutti.

Riippuvat kukkakorit kukoistavat parvekkeella

Parvekeviljelystä on muutamassa vuodessa tullut suosittu harrastus, josta kaivataan lisää tietoa. Kahdella kolmesta parvekkeesta kasvatetaan tänä kesänä kukkia ja vihanneksia. Neljä vuotta sitten alle puolet parvekkeenomistajista viljeli jotain parvekkeellaan. Puutarhalehdet ja -messut ovat parin viime vuoden aikana esitelleet näyttävästi parvekeviljelyn mahdollisuuksia. Kerrostalojen kunnostetuilla ja usein jo lasitetuilla parvekkeilla kasvatetaan etenkin kesäkukkia ja yrttejä. Perennat ovat vasta hiljakkoin juurtuneet parvekkeiden saviruukkuihin ja amppeleihin.

-Ruukkupuutarhan idea on mennyt läpi viime ja tänä vuonna. Ruukut ovat tulleet parvekkeille ja puutarhoihin, Ritanen-Närhi kertoi. Isot saviruukut ovat kauniita, mutta painavia, joten niitä ei kannata täyttää kokonaan mullalla. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa sopivasti kevytsoraa. Talvea ruukku ei selviä ilman riittävää lämpöeristystä. Styrokslevy eristää hyvin syyssateiden tuomaa märkyyttä, joka muuten läpäisee koko kasvualustan.

Parvekkeelle tai puutarhaan on helppo valmistaa riippuva kukkakori. Sen tekeminen alkaa muovikorista, jonka pohjalle laitetaan kerros kosteaa sammalta. Kori täytetään turpeen ja yleismullan sekoituksella. Isot vankkavartiset kasvit sijoitetaan kukkakorin keskelle ja hennommat reunoille. Kukkakoreissa suositaan verenpisaroita, pelargonioita, ahkeraliisaa ja lobeliaa. Petuniat ja krassitkin riippuvat kauniisti. Piha- ja puistorakentajat saavat lisää kaipaamaansa tietoa, kun Espoon Överbyhyn valmistuu ensi vuonna uusi näyttelypuisto, Marketan puisto. Siitä on suunniteltu perheiden ajanviettopaikka, josta saa kaikkea mahdollista pihaan ja puutarhaan liittyvää tietoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.