Mainos

Putinin tukijat saivat enemmistön duumaan

Presidentti Vladimir Putinia tukeva Yhtenäinen Venäjä voitti Venäjän parlamenttivaalit.

Putin, Vladimir

Presidentti Vladimir Putinia tukeva Yhtenäinen Venäjä -puolue on voittanut Venäjän vaalit. Lopullisten ääntenlaskun tulosten mukaan Yhtenäinen Venäjä nousee duuman suurimmaksi ryhmäksi, vahvisti keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aleksandr Veshnjakov iltapäivällä. Veshnjakovin mukaan äänten tarkistuslaskenta ei voi enää muuttaa tilannetta.

Kun kaikki äänet on laskettu, Yhtenäinen Venäjä sai 37,1 prosenttia äänistä ja yli puolet paikoista. Kommunistit saivat 12,7 prosenttia ja liberaalidemokraatit 11,6. Rodina - Isänmaa sai 9,1 prosenttia äänistä.

Muut puolueet eivät ole ylittäneet viiden prosentin äänikynnystä. Jablokolle on laskettu 4,3, agraaripuolueelle 3,9 ja oikeistovoimien liitolle 3,8 prosenttia. Näin ollen puoluelistoilta pääsisi duumaan vain neljän puolueen edustajia.

Eilisissä vaaleissa valittiin myös kuvernöörejä ja Moskovan pormestari. Moskovan pormestari Juri Luzhkov säilytti paikkansa noin 75 prosentin ääniosuudella.

Putin tyytyväinen tuloksista

Presidentti Vladimir Putin vastaanotti parlamenttivaalien tulokset tyytyväisenä. Putin sanoo uskovansa, että Venäjä on vaalien jälkeen entistä demokraattisempi maa.

Presidentti voimistanee otettaan duumasta, sillä hallitusta tukevat puolueet selviytyivät vaalien voittajaksi. Putin vakuutti, että myös vaalien häviäjät voivat jatkossa osallistua poliittiseen elämään.

Tarkkailijat arvostelevat vaaleja

Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan viikonloppuiset vaalit jättivät täyttämättä useita demokraattisten vaalien tunnusmerkkejä. Tarkkailijat kyseenalaistavatkin Moskovan sitoutumisen länsimaiseen demokratiaan.

-Vaalit epäonnistuivat useiden kansainvälisten järjestöjen vaatimusten täyttämisessä, kertoi ETYJ:n edustaja Bruce George.

Georgen mukaan tarkkailijajärjestöt ovat yksimielisiä siitä, että vaalit antavat syyn kyseenalaistaa Venäjän halukkuutta lähentyä eurooppalaisia ja kansainvälisiä vaatimuksia demokraattisille vaaleille.


(MTV3-AFP-STT-DPA)

(Huomenta Suomi 08.12.2003)

Liberaalit oppositiopuolueet hävisivät vaaleissa keskinäisen riitelyn vuoksi. Ne eivät kyenneet yhdistämään voimiaan vaalikampanjaan.

(Huomenta Suomi 08.12.2003)

Yhtenäinen Venäjä -puoluetta auttoi vaaleissa verrattain alhainen äänestysprosentti. Liikkeellä olivat lähinnä niin sanotut perinteiset äänestäjät - iäkkäät ihmiset, jotka ovat Venäjällä vallanpitäjien puolella, edustivatpa he mitä ideologiaa tahansa.

(Huomenta Suomi 08.12.2003)

(Yhdeksän uutiset 08.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.