Putin nosti ydinasejoukot esiin: "Venäjä käy ratkaisevaa ajanjaksoa – emme siedä minkäänlaisia uhkauksia"

Toisen maailmansodan voittoa juhlistavaa voitonpäivää vietetään Venäjällä jo kolmatta kertaa sinä aikana, kun maa käy laajaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Venäjällä tänään vietettävässä voitonpäivässä puhunut presidentti Vladimir Putin sanoi, ettei maa siedä minkäänlaisia uhkauksia länneltä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Putin myös sanoi, että Venäjän ydinasejoukot ovat aina valmiudessa.

– Venäjä tekee kaikkensa estääkseen maailmanlaajuisen yhteenoton, mutta samaan aikaan emme anna kenenkään uhkailla meitä. Strategiset joukkomme ovat aina valmiudessa, Putin sanoi puheessaan.

Voitonpäivän perinteinen sotilasparaati pidettiin Venäjän pääkaupungissa Moskovassa, jossa myös Putin puhui. Punaisella torilla pitämässään puheessa Putin ylisti Ukrainassa taistelevaa armeijaa ja syytti "lännen eliittejä" konfliktien lietsomisesta ympäri maailmaa.

– Rakkaat ystävät, Venäjä käy läpi vaikeaa, ratkaisevaa ajanjaksoa. Kotimaan kohtalo, sen tulevaisuus, riippuu meistä kaikista, Putin sanoi kuulijoille.

Toisen maailmansodan voittoa juhlistava vuosipäivä on Venäjällä nykyisin yltiöisänmaallisen paatoksellinen juhlapäivä, jonka puitteissa "erikoissotilasoperaatiota" Ukrainassa on yritetty maalata osaksi samaa natsismin vastaista kamppailua, jota myös esivanhemmat kävivät. Venäjällä Ukrainan hallintoa on perättömästi leimattu natsistiseksi.

Putin on myös lisännyt ydinaseretoriikkaansa. Aiemmin tällä viikolla Putin määräsi maan asevoimat järjestämään taktisten ydinaseiden käyttöä sisältävät sotaharjoitukset.

Voitonpäivää vietetään Venäjällä jo kolmatta kertaa sinä aikana, kun maa käy laajaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Viime vuosien juhlintaa on varjostanut se, että Venäjän saavutukset ovat olleet laihanlaisia ja niistä maksettu hinta on ollut hirveä. Viime kuukausina Venäjä on kuitenkin edennyt hitaasti mutta varmasti Ukrainan itäosissa ukrainalaisjoukkojen ammuspulan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat