Mainos

Puremalihasten oireet usein helppo hoitaa

Hoitoa tarvitsee 7-9 prosenttia väestöstä. Hoidoksi tarjotaan esimekiksi purentakiskoa.

Päänsärkyä, leukojen naksumista ja kasvojen kipua aiheuttavat leukanivelvaivat ovat yleensä hyvin hoidettavissa. Tieto käy ilmi Lääkäriseura Duodecimin tuoreesta Käypä hoito -suosituksesta.

Leukanivelvaivoja ovat myös puremalihasten ja hampaiden toiminnan häiriöt.

Yksittäisiä oireita voi Duodecimin mukaan esiintyä jopa puolella suomalaisista. Suomalaisen seurantatutkimuksen mukaan hoitoa tarvitsee kuitenkin vain 7-9 prosenttia väestöstä.

- Hammaslääkärin hoitoon hakeutuu vain pieni osa leukanivelvaivoista kärsivistä. Usein potilas menee ensin yleislääkärin vastaanotolle pään- tai korvasäryn takia, koska ei tiedä, että särky johtuu leukanivelvaivoista, sanoo dosentti Yrsa LeBell Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Hoidoksi riittää aluksi usein poskilihasten hieronta, purentakisko ja tulehduskipulääkkeiden käyttö. Vain noin 10-15 prosentissa tapauksista tarvitaan vaativampia toimia, kuten kirurgista hoitoa.

Vaivat voivat aiheutua niskajäykkyydestä

Leukanivelvaivoja voivat aiheuttaa muun muassa kasvojen ja kaulan vammat, purentavaikeudet, hampaiden kiristely ja niskajäykkyys. Kylmyys ja veto voivat laukaista oireet.

Käypä hoito -suosituksen mukaan kivut voimistuvat hiljalleen. Tyypillistä kivulle on sen toispuoleisuus.

Ongelmat ovat yleisempiä naisilla, joilla hoidon tarvetta esiintyy 3-4 kertaa niin usein kuin miehillä. LeBellin mukaan tälle ei toistaiseksi ole löydetty kattavaa syytä. Tutkimuksen mukaan vaivoja esiintyy melko usein myös kouluikäisillä, mutta ne ovat yleensä lieviä.

Duodecimin mukaan purentaelimistön häiriöitä on vaikea diagnosoida.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.