Mainos

Puolustusvoimat ja poliisi vaihtavat tietoja venäläisten maakaupoista

Keskusrikospoliisi ja puolustusvoimat seuraavat suomalaisten sotilaskohteiden lähellä tapahtuvia venäläisten maakauppoja. Tietojen vaihto on säännöllistä, jopa viikoittaista. Keskusrikospoliisissa maakauppojen taustoja on jo jonkin aikaa selvittänyt erillinen tutkimusryhmä.

Maakaupat ovat herättäneet jo pidemmän aikaa huolta puolustusvoimien upseeristossa. 45 minuuttia -ohjelman useista lähteistä saamien tietojen mukaan puolustusvoimissa on selvitelty asiaa myös omana tiedustelutoimintana.

Pääesikunnan virallisen kannan mukaan strategisten kohteiden tuntumassa tehdyt maa- ja kiinteistökaupat eivät tämänhetkisten tietojen mukaan uhkaa Suomen turvallisuutta. Tilanteen kehittymistä tarkkaillaan kuitenkin aiempaa huolellisemmin. Puolustusvoimat korostaa poliisin roolia selvitystyössä.

- En osaa sanoa, onko tämä sattumaa vai onko tämä tarkoitushakuista, mutta olemme arvioineet sen niin, että tällä ei kuitenkaan ole meidän toimintaamme, puolustusvoimien toimintaan ja turvallisuuteen mitään vaikutusta, selittää pääesikunnan operaatiokeskuksen päällikkö Ali Mättölä 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

45 minuuttia -ohjelma on uutisoinut jo kolmen vuoden ajan venäläisten maa- ja kiinteistökaupoista eri puolilla Suomea. Kauppoja on tehty runsaasti sotilaskenttien, tutka-asemien, harjoitusalueiden, laivaväylien, tietoliikennemastojen ja asevarikkojen tuntumassa. Maa-alueet ovat vaihtuneet venäläisomistukseen ilmavoimien kohteiden tuntumassa esimerkiksi Kuorevedellä, Pirkkalassa, Siilinjärvellä, Kauhavalla, Tikkakoskella, Uuraisilla, Saarijärvellä ja Rovaniemellä.

Merivoimien tukikohtien tuntumassa kaupankäynti on ollut niin ikään vilkasta. Maata on myyty ainakin Skinnarvikin asevarikon alueelta, Gyltön linnakesaarta ympäröivistä saarista, Houtskarista, Särkisalosta ja Helsingin Vuosaaresta.

Maavoimien asevarikoiden lähellä kauppaa on käyty muun muassa Ähtärissä, Orivedellä, Keuruulla, Toivakassa ja Viitasaarella. Vastaavanlaista ilmiötä Pohjois-Amerikassa tutkineen, tv-ohjelmassa turvallisuussyistä nimettömänä esiintyvän kanadalaisprofessorin mukaan maa-alueiden hankinta ei voi olla sattumaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.