Puolustusvoimat aloittaa huumetestit

Puolustusvoimat aloittaa syksyllä henkilökuntansa ja varusmiesten säännölliset huumetestit. Huumetestien tekemisestä on järjestetty laboratorioille tarjouskilpailu, joka ratkeaa lähipäivinä.

Puolustusvoimat aloittaa varusmiesten ja henkilökunnan huumeseulonnat tänä vuonna. Vuosittain on tarkoitus tehdä 4000-5000 huumetestiä. Testaaminen alkaa aikaisintaan lokakuussa.

Seulonnat ovat lainsäädännöllisistä syistä vapaaehtoisia. Käytännössä kieltäytyminen usein tulkitaan samalla tavoin kuin positiivinen testitulos. Huumeseulonnassa kiinni jääneen varusmiehen palvelus ei kuitenkaan välttämättä pääty.

-Ensin tehdään testituloksen varmistus, minkä jälkeen asiantuntijalääkäri tutkii varusmiehen ja tämän taustat. Jos selvityksistä käy ilmi, että kyseessä on kertakokeilu, varusmies voi luultavasti jatkaa palvelustaan. Näissä tilanteissa varusmiehen kuivilla pysymistä voidaan testata määräajoin, kertoo sotilaslakimies Risto Lerssi.

Lerssin mukaan käytännöllä halutaan varmistaa myös se, että varusmiespalvelukselta ei voi automaattisesti välttyä ilmoittautumalla huumeiden käyttäjäksi.

Armeijan henkilökunnan osalta huumeseulontoja suunnataan tietyille riskialoille. Positiivinen tulos tai testistä kieltäytyminen johtaa siihen, että armeijan työntekijä sijoitetaan uusiin tehtäviin.

-Testistä kieltäytyminen tuskin voi johtaa suoraan potkuihin, Lerssi arvioi.

Testien tekijä ratkeaa lähipäivinä

Puolustusvoimat on järjestänyt huumetestien tekemisestä tarjouskilpailun, jonka voittaja ratkeaa lähipäivinä. Testaamisesta kiinnostuneet laboratoriot ovat jo tarjouksensa jättäneet. Laboratorioille puolustusvoimien päätös seulontojen aloittamisesta on merkittävä, sillä Suomessa tehtävien huumetestien määrä lisääntyy kertaheitolla noin kolmanneksen.

-Puolustusvoimat on budjetoinut testeihin noin 100 000 euroa vuosittain, mikä sisältää sekä testien tekemisestä koituvat kulut että hallinnoinnin, Lerssi kertoo.

Puolustusvoimissa on noin 4000 työntekijää, ja vuosittain palvelukseen astuu noin 30 000 varusmiestä. Tähän asti armeijassa on tehty huumetestejä vain satunnaisesti lääketieteellisten tutkimusten yhteydessä.

Yksi armeijan työntekijä kärähtänyt

Vuoden 2001 tammikuussa yksi puolustusvoimien työntekijä jäi kiinni huumeiden käytöstä. Työntekijää alettiin epäillä epätavallisen käytöksen perusteella, minkä jälkeen mies paljastui käyttäjäksi ja hänet irtisanottiin. Lerssi uskoo, että seulonnoissa löytyy varsin vähän positiivisia näytteitä.

-Ainakin työntekijöiden puolella uskon käyttäjiä olevan vähän. Varusmiehissäkin suurin osa seuloutuu joukosta jo ennen palvelukseen astumista, toteaa Lerssi.

Tällä hetkellä varusmiehistä noin prosentti keskeyttää palveluksensa huumeiden takia. Palvelukseen astuneista joka viides ilmoittaa käyttäneensä tai kokeilleensa jotain huumetta elämänsä aikana. Valtaosa kertoo käytön rajoittuneen enintään kolmeen kertaan. Ylivoimaisesti eniten kokeiltu huume on hasis. Säännöllisiä huumeiden käyttäjiä astuu palvelukseen harvoin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat