Puolueiden kannatus on heitellyt poikkeuksellisen paljon viime eduskuntavaaleista. Liki kaikki puolueet ovat menettäneet kannatustaan perussuomalaisille, jonka nousu kannatusluvuissa on ollut historiallinen.
Seuraavasta grafiikasta näkyy, miten puolueiden kannatusluvut ovat muuttuneet vuoden 2003 eduskuntavaaleista lähtien. Kuvion kaksi viimeistä palkkia kuvaavat puolueiden saamaa kannatusta MTV3:n uutisten teettämissä mittauksissa touko- ja marraskuussa 2010.
Kokoomus
Vuoden 2003 vaaleista kokoomus on tehnyt aimo harppauksen Suomen suurimmaksi puolueeksi. Sen nousukiito on jatkunut pitkään ja vielä toukokuussa sen kannatus oli 24,1 prosenttia. Toukokuun ja marraskuun mittauksen välillä puolue koki kuitenkin melkoisen laskun: kannatus laski 2,8 prosenttiyksikköä.
MTV3:n politiikan toimituksen esimies Timo Haapala kuvasi kokoomuksen laskua marraskuussa näin:
- Kokoomus toki johtaa vielä, mutta puolueen hype on nyt ohi. Ei huudella enää "fantastista", kun katsellaan näitä lukuja.
SDP
Demareiden kannatus on suorastaan rojahtanut, kun vertaa marraskuun kannatusta vuoden 2003 vaalien lukuihin. Eroa mittauksissa on 5,7 prosenttiyksikköä. Kaiken kaikkiaan puolueen kannatuksen kehitys on ollut hyvin alavireistä, vaikka se tällä hetkellä kakkospaikalla onkin.
- Demareiden tilanne on suurista puolueista surkein. Pitää muistaa, että kyseessä on kuitenkin pääoppositiopuolue, jonka kannatuksen pitäisi nousta pilviin ihan automaattisesti, Haapala kommentoi marraskuussa.
Keskusta
Keskustan kannatus on niiannut demareiden tapaan, mutta vielä viime vaaleissa keskusta pärjäsi huomattavasti SDP:tä paremmin. Keskustan alamäki viime vaalien jälkeen onkin ollut kovin jyrkkä: viime vaaleista kannatus on tippunut 5,2 prosenttiyksikköä ja vuoden 2003 vaaleista 6,8 prosenttiyksikköä.
MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlud arvioi toukokuussa, että pitkä kausi pääministeripuolueena on syy keskustan tilanteeseen. Lisäksi vaalirahaskandaali on keskittynyt nimenomaan keskustaan.
- Puolueen sisältä on saatu paljon ristiriitaisia tietoja siitä, mitä on tiedetty ja mitä ei, Grönlund sanoi.
Perussuomalaiset
Perussuomalaisten kannatus on kasvanut räjähdysmäisesti. Vuonna 2003 kannatus oli vain 1,6 prosenttia, kun se marraskuun mittauksessa oli 14,6 prosenttia. Kasvua on tullut siis huikeat 13 prosenttia. Se, kuinka kannatus realisoituu vaaleissa, on kuitenkin kysymysmerkki.
- Perussuomalaisten ennätykselliset kannatusluvut eivät takaa sitä, että puolueen kannattajat jaksavat vaivautua vaaliuurnille ensi kevään eduskuntavaaleissa. Toisaalta on aivan selvää, että perussuomalaiset saavat vaalivoiton näillä luvuilla - elleivät sitten sössi aivan täydellisesti, sanoi Haapala marraskuussa.
Lisäksi menestykseen saattaa Haapalan mukaan vaikuttaa se, ettei puolueen puheenjohtajaa Timo Soinia voi äänestää kuin Uudenmaan vaalipiirissä.
- Vaikka puolueella olisikin sinänsä hyviä ehdokkaita, niin he saattavat jäädä piilevän vaalikynnyksen alle monessakin vaalipiirissä. Näin puolue ei välttämättä saa kovin montaa kansanedustajaa kannatuksesta huolimatta.
Vihreät
Vihreiden kannatus on kasvanut tasaisesti, vaikka marraskuun mittauksessa takapakkia tulikin. Puolue on ottanut selvää kaulaa toiseen keskisuureen puolueeseen vasemmistoliittoon. Vuoden 2003 vaaleista puolueen kannatus on kasvanut liki samaa tahtia vasemmistoliiton kannatuksen laskun kanssa. Timo Haapalan arvion mukaan vihreät onkin ainoa puolue, jonka kannatus ei ole painunut perussuomalaisten rajun nousun takia.
- Vihreät on ainoa poppoo, joka ei vuoda perussuomalaisiin, eli se pyörii aivan omassa sarjassaan. Näiden puolueiden kannattajilla elämänkatsomukset ovat vähän eri luokkaa, Haapala luonnehti marraskuussa.
Vasemmistoliitto
Vasemmistoliiton kannatus on laskenut vuoden 2003 vaaleista roimasti. Marraskuun mittauksessa sen kannatus oli laskenut 2,3 prosenttiyksikköä vaaleista 2003.
- Vasemmistoliiton kannatus laskee jatkuvasti. Kannattaa panna merkille, että suomalaisen vasemmiston kokonaiskannatus on nyt 26 prosenttia ja se tuntuu aika pieneltä, kun Pohjoimaasta puhutaan, Haapala analysoi marraskuussa.
Kristillisdemokraatit
Kristillisten kannatus on pysytellyt melko tasaisena koko vertailuajankohtana. Puolueelle on povattu suurempaa kannatusta syksyn homokeskustelun jälkeen, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole puolueen kannatuksessa näkynyt.
RKP
Toukokuun mittauksessa RKP:n kannatus valahti hieman, mutta puolue teki korjausliikkeen marraskuun mittauksessa. Muutoin kannatus on ollut melko tasaista.
(MTV3)