Punkki hirvittää kesälomalaisia

Punkkikesä on alkanut. Etenkin lemmikit ovat ehtineet imuroida noita millimetrin kokoisia riiviöitä turkkiinsa jo lukuisia. Punkin puremasta selviää usein säikähdyksellä, mutta joskus seuraukset ovat vakavat. Puremasta voi tarttua borrelioosi tai puutiaisaivokuume.

Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta puutiaisaivokuumeelta rokote suojaa. Kannattaisiko kaikkien suomalaisten siis näin punkkikauden alkaessa ottaa rokote? Tartuntatautilääkäri Timi Martelius Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ei pidä rokotusta kaikille tarpeellisena.

- Ei kannattaisi, koska viime vuonna todettiin vasta-aineen perusteella vain 26 tapausta puutiaisaivotulehdusta. Toki niitä tapauksia, jotka ovat jääneet diagnosoimatta, voi olla jonkin verran enemmän.

Ahvenanmaalla punkkeja eniten

Ahvenanmaalla punkkeja ja tautitapauksia on moninkertaisesti enemmän verrattuna muuhun Suomeen.

- Ennen vuoden 2006 rokotuskampanjaa Ahvenanmaalla, suurin osa taudista saatiin siellä. Näistäkin tämän vuoden tartunnosta suurin osa on Turun saaristosta saatuja ja usein taudin saavat ne, jotka ovat jostakin muualta Suomesta, eivätkä olleet rokotettuja, Martelius selvittää.

Puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta esiintyy Ahvenanmaan ja Turun saariston lisäksi pienillä alueilla Itä-Suomessa, etelärannikolla sekä Kokkolassa. Euroopassa kyseisen viruksen kantajapunkkien alueita ovat Itävalta, Sveitsi, Etelä-Saksa, Tukholman saaristo sekä Baltian maat ja Venäjä. Mitä sitten pitää tehdä, jos punkki iskee; pitääkö lähteä lääkäriin?

- Borrelioosissa tyypillisesti punkin puremasta 3-32 vuorokauden päästä tulee laajeneva ihottuma, vaeltava ympyrämäinen ihottuma, mutta se tulee vain osalle, ei kaikille. Raskaana oleville määrätään antibioottikuuri punkin puremaan hieman herkemmin kuin muille, joilla on vasta epäilys puremasta. Tietenkin hyvin riskialttiilla alueella, jos on selvä rengasihottuma - se täytyy hoitaa antibiootilla.

Ota punkki nopeasti pois

Punkki pitää irrottaa mahdollisimman pian kun sen on havainnut. Näin se tapahtuu oikeaoppisesti.

- Suositeltava tapa on poistaa punkki on tarttua sitä niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Esimerkiksi pinseteillä se pitää vetää suoraan pois, ilman kiertämistä. Ja tietenkin varoa, etteivät suuosat jää siihen ihoon. Myös mahdolliset haavat kannattaa puhdistaa. Paras tapa punkin poistamiseen ovat apteekeista ostetut pinsetit, Martelius opastaa.

Punkeista ja niiden levittämistä taudeista on kerrottu viime vuosina niin monta järkyttävää tarinaa, että ne aiheuttavat monissa jo aikamoista hysteriaa. Onko punkkeja siis hyvä vähän pelätä?

- No itse ainakaan lapsena osannut niitä pelätä ja paljon sain punkin puremia. Olen mielestäni pärjännyt ihan kohtuullisesti näiden kokemusten jälkeen. Toki borrelioosi voi olla yleisempi kuin tuolloin vuosia sitten. Borrelioosi ei kuitenkaan tartu ihmiseen ihan helposti. Punkin pitää olla kiinnittyneenä aika kauan ihossa; mitä kauemmin punkki on ihossa kiini, sitä suurempi on tartuntariski. Varsinkin heinikossa liikkumisen jälkeen kannattaa tarkistaa iho mahdollisista punkeista. Ja vaikka olisi rokotus, se rokotus ei suojaa borrelioosilta, Martelius muistuttaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat