Mainos

Pujojen hävittäminen kannattaa

Allergiatutkimuksen mukaan pujon repiminen juurineen ennen kukintaa vähentää allergiaoireita huomattavasti.

Pujo on ainoa merkittävä allergiakasvi, jonka esiintymiseen voidaan vaikuttaa erilaisin hoitotoimin. Pujon siitepöly leviää heikosti, joten pujojen poistaminen asuntojen läheisyydestä vähentää siitepölymääriä.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti tutkii (2006-2007) pujon merkitystä taajamien allergiahaittana. Hankkeessa tutkitaan pujon yleisyyttä ja sen siitepölymääriä Imatralla sekä siitepölyn leviämistä ja vuorokausivaihteluja.

Tutkimuksen mukaan juurineen repiminen on selvästi niittämistä tehokkaampi tapa vähentää pujon versomäärää. Repimällä päästään eroon 60-70 % pujoista, kun taas niittämällä versomäärä ei juuri vähene.

- Tosin niitto ennen kukintaa vähentää siitepölymäärää, koska pujot eivät yleensä ehdi kasvattaa uusia kukkaversoja syksyn aikana, toteaa tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Revi pujot ennen kukintaa

Nyt on juuri oikea aika poistaa pujot, sillä kukinta alkaa heinäkuun puolivälissä ja kestää syyskuulle saakka.

Pienistä pujon kukista vapautuu paljon siitepölyä. Keskikokoisessa versossa kehittyy 500 miljoonaa ja suurimmissa jopa miljardi siitepölyhiukkasta.

Allergisten onneksi pujon siitepöly leviää heikosti. Kasvuston reunalla pitoisuus laskee puoleen jo 10 metrin matkalla.

- Pujoallergisten kannattaa välttää pujokasvustoja erityisesti aamupäivisin. Siitepölyä vapautuu kukista aamulla. Suurimmat pitoisuudet mitattiin kello 9-10, toteaa Jantunen.

Asutuksen tuntumassa viihtyvä pujo on Euroopan yleisin marunalaji ja suvun merkittävin allergiakasvi. Tutkimuksen mukaan pujo on yleinen taajama-alueilla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.