Pudasjärven henkirikoksesta paljastui karuja yksityiskohtia: Kuusikymppinen mies joutui uhriksi sattumalta – paikalliset surevat: "Miksi aina tällaisille ihmisille tapahtuu kauheuksia?"

0:25
MTV Uutiset vieraili epäillyn henkirikoksen tapahtumapaikalla.

Pudasjärvellä ammuttu mies oli paikkakunnalla tunnettu ja pidetty henkilö. Noin kuusikymppisen miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi täysin sattumalta.

Epäilty henkirikos tuli ilmi omakotitalon tulipalon yhteydessä Pudasjärven Petäjäkankaantiellä torstaiaamuna viime viikolla. Talon läheltä lumihangesta löytyi vuonna 1960 syntynyt mies, joka oli surmattu ampuma-aseella. Samassa yhteydessä miehen vaimo oli siepattu.

Teosta epäillään kahta miestä ja naista. Kahden epäillyn pako päättyi Kiiminkiin, Oulusta noin 20 kilometriä Koillismaalle päin.

Kolmas epäilty pakeni siepatun naisen kanssa Ruotsin puolelle Luulajaan.

Epäillyt vangittu

Sunnuntaina Oulun käräjäoikeus vangitsi kolmikon epäiltynä todennäköisin syin murhasta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta ja tuhotyöstä.

Vangitut ovat oululaisia. Kaksi heistä on hieman yli 40-vuotiaita miehiä ja yksi noin 20-vuotias nainen.

Tutkinnanjohtaja Jukka Nurmenniemen mukaan KRP:llä on sellainen ymmärrys, että uhreilla ja epäillyillä ei ollut aikaisempaa yhteyttä toisiinsa.

– Meidän tietomme mukaan uhrit ovat valikoituneet sattumanvaraisesti. Tapaus on poikkeuksellinen, Nurmenniemi toteaa.

Ilmeisesti tapahtumat olivat saaneet alkunsa siitä, että kolmikko oli ajanut oman autonsa ojaan ja lähtenyt etsimään kalustoa, jolla voisi hinata auton lumipenkasta.

MTV:n saamien tietojen mukaan pudasjärveläinen mies tuli ammutuksi, kun hän yritti estää kolmikkoa varastamasta mönkijäänsä.

"Rauhallinen ja ystävällinen mies"

Ammuttuna hangesta löytynyt mies oli Pudasjärven kaupungin kulttuurisuunnittelija Birgit Tolosen mukaan todella rauhallinen ja ystävällinen mies.

– Hän ei missään nimessä ollut mitään viinamäen miehiä. Viimeiset vuodet hän oli kouluavustajana Pudasjärvellä, kertoo Tolonen.

Nuorempana mies esiintyi suomalaisessa sirkuksessa, jossa hän sai oppinsa.

– Juuri sirkuksessa ollessaan hän sai kipinän alkaa viemään sirkustaidetta eteenpäin nuorten keskuuteen. Hän opetti sirkustaidetta eri sirkuskouluissa, muun muassa Oulussa ja Kemissä, kertoo Tolonen

– Hän toi sirkustaiteen Pudasjärvelle ja opetti sitä paikallisessa kansalaisopistossa. Yhteen aikaan sirkustaiteen harrastaminen oli Pudasjärvellä erittäinkin aktiivista lasten ja nuorten keskuudessa. Nyt hänen työtään jatkavat oppinsa häneltä ammentaneet sirkustaiteen harrastajat.

"Hän oli Pudasjärven paras mies"

Taiteilija Kari Tykkyläinen kertoo, että miehellä oli aina aikaa kuunnella nuoria.

– Minä opetin nuorille kuvataidetta ja hän seinän toisella puolella sirkusta. Välillä minunkin oppilaat halusivat mennä sinne pomppimaan ja tekemään kärrynpyöriä.

– Siellä ne ajelivat yksipyöräisellä ja tekivät kaikenlaisia temppuja. Harmittaa hänen puolestaan todella suuresti, hän oli Pudasjärven paras mies. Miksi aina tällaisille ihmisille tapahtuu kauheuksia, jotka eivät taatusti tee kenellekkään mitään pahaa, Tykkyläinen suree.

Surmatulla miehellä on kaksi Oulussa asuvaa aikuista lasta, tyttö ja poika.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja