Mainos

Prosentti amerikkalaisista aikuisista telkien takana

Ensi kertaa Yhdysvaltain historiassa maan aikuisväestöstä jo yksi sadasta on vankilassa.

Pew Center -tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan maan mustaihoisista, 20-34-vuotiaista miehistä telkien takana puolestaan on jo joka yhdeksäs.

Kaikkiaan telkien takana on jo 1,6 miljoonaa aikuista amerikkalaista. Lisäksi mukaan on laskettava lähes 732 000 paikallisissa vankiloissa viruvaa vankia. Viime vuonna vankien määrä kasvoi 25 000:lla.

Pew Centerin laskentatapa on erilainen kuin maan oikeusministeriön. Oikeusministeriö laskee vankien osuuden suhteuttaen sen koko väestöön, kun taas Pew Centerin laskelmat perustuvat vain täysi-ikäiseen väestöön. Oikeusministeriön laskentatavan mukaan yksi 130:sta amerikkalaisesta on vankilassa.

Rasite osavaltioille

Maan vankilat ovat täpötäynnä ja vankien ylläpito on kallista. Yhdysvalloissa käytettiin viime vuonna arviolta 44 miljardia dollaria eli noin 29 miljardia euroa vankeinhoitoon.

Yhden vangin vuosittaiset kulut ovat keskimäärin 24 000 dollaria eli noin 15 700 euroa. Paisuvat vankiluvut rasittavat yhä enemmän osavaltioiden taloutta.

Tutkimuslaitoksen mukaan yksi suuri ongelma ovat esimerkiksi ne rattijuoppoudesta tuomitut, jotka eivät ole aiheuttaneet onnettomuuksia.

- He ovat muiden vankien seassa, totesi teksasilainen kongressiedustaja John Whitmire New York Timesin mukaan.

- Vaikka rattijuoppous on vakava rikos, heidät pitäisi eristää ja pakottaa hoitoon, hän vaati.

Whitmiren mukaan vankiongelmaa pitäisikin ratkoa kehittämällä vaihtoehtoisia rangaistusmenetelmiä muihin kuin väkivaltarikoksiin syyllistyneille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.