PROFIILI: Arhinmäki ja Sinnemäki - punavihreät puoluejohtajat

Kun vasemmistoliiton puheenjohtajaksi valittiin tänään kansanedustaja Paavo Arhinmäki, astui myös vasemmistopuolueen johtoon vihreästi ajatteleva kolmikymppinen. Viime kuussa vihreiden johtoon valittu Sinnemäki puolestaan tuo vasemmistolaisuutta porvaripuolueeseen.

Paavo Arhinmäki oli ennakkosuosikki puolueensa puheenjohtajaksi, mutta 1976 syntyneen ensi kauden kansanedustajan valinta ei ollut itsestään selvää. Ydinvoimaan kriittisesti suhtautuva Arhinmäki ärsyttää osaa puolueen ay-siivestä sekä joitakin vähemmän julkisuutta saavia puolueen kansanedustajia.

Arhinmäestä mainitaan julkisuudessa yleensä, että hän on (isänsä puolelta) viidennen polven helsinkiläinen jalkapallofani, puolustaa graffiteja ja joutui poliisin kiinni ottamaksi Smash Asem -mielenosoituksessa 2006. Syyttäjä tosin luopui Arhinmäen syytteistä kesken oikeudenkäynnin havaittuaan, ettei kiinniotolle tosiasiassa ollut poliisin väittämiä perusteita.

Myös Anni Sinnemäki, syntynyt 1973, on syntyperäinen helsinkiläinen. Hänen julkisuuskuvansa on rakentunut pitkälti naistenlehtien haastatteluista. Sinnemäki on takavuosien suosikkiyhtyeen Ultra Bran sanoittajia, eräänlainen sukupolvensa tulkki. Hän on julkaissut kaksi runoteosta, joissa äänessä ovat nuoret kaupunkilaiset.

Asiaosaaminen verotuksessa ja koulutuksessa

Tähän asti Sinnemäki ei ole päässyt juuri esiin vahvimman poliittisen osaamisensa, verotuksen ja talouspolitiikan, suhteen, mutta hänen noustuaan työministeriksi asiakysymykset noussevat kunnolla esille.

Sinnemäki on humanististen tieteiden kandidaatti ja venäläisen kirjallisuuden tuntija. Hän on opiskellut myös logiikkaa ja opettanut filosofiaa lukiolaisille.

Nopeaälyinen Sinnemäki muistaa tarkkaan pienimmätkin parlamentissa käsiteltävät asiat. Hieman heikko stressinsietokyky sen sijaan on Sinnemäen pulma. Mutta ministerille lankeavat leegio avustajia sekä auto kuljettajineen saattavat helpottaa uuden työministerin paineita, joskin Sinnemäki liikkuu mieluiten kävellen - myöhästymisen uhallakin.

Paavo Arhinmäki vaikutti jo ennen kansanedustajaksi valintaansa puolueensa koulutuspoliittisiin linjauksiin. Tasa-arvoinen peruskoulu on Arhinmäen ajattelun keskeisiä arvoja. Puheenjohtajavaalin yhteydessä Arhinmäki on puhunut laajasti myös tuloerojen kaventamisesta ja köyhyyden kitkemisestä.

Arhinmäki ei ole Sinnemäen kaltainen tarkka intellektuelli, mutta hän hahmottaa kokonaisuudet nopeasti. Lisäksi Arhinmäellä on jo vuosien takaa periytyvä verkosto eri aloilla toimivia asiantuntijaystäviä. Kansainvälisestä politiikasta molemmat nuoret puheenjohtajat sen sijaan joutuvat vielä hankkimaan rutkasti kokemusta.

Arhinmäen suurimmaksi haasteeksi jää vakuuttaa kommunismin aavetta pelkäävät äänestäjät vasemmistoliiton uudistumisesta. Siinä tehtävässä ei välttämättä onnistu kukaan.

Vihreiden nousu on niin voimakasta, että Sinnemäen, joka on hyvin vasemmistolainen poliitikko, täytyy vain taiteilla hallituksessa, joka tekee erittäin oikeistolaista politiikkaa.

Jos Sinnemäki onnistuu, vihreistä saattaa tulla piirun verran nykyistä vasemmistolaisempi puolue. Se hirvittää Arhinmäkeä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat