Mainos

Professori: Vanhasen Ideapark-kommentit vikatikki

Vihtiin kaavailtua Ideaparkia ajaa liikemies Toivo Sukari, jonka kerrotaan rahoittaneen Vanhasen vaalikampanjaa.

Valtio-opin professori Heikki Paloheimon mielestä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) olisi pitänyt pitää suunsa kiinni Vihdin Ideapark-suunnitelmista.

Tampereen yliopiston professori Paloheimo korostaa, ettei Vanhasen olisi pitänyt ottaa mitään kantaa hankkeeseen, jonka takana on yksi hänen vaalikampanjansa rahoittajista.

Vihdin Ideaparkia ajaa liikemies Toivo Sukari, joka rahoitti Ilta-Sanomien mukaan Vanhasen vaalikampanjaa Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:n kautta. Laajenevassa vaalirahoitusjupakassa on vaakakupissa nyt myös eduskunnan arvovalta.

- Valitettavasti jälleen kerran tämä on heikentänyt kansanedustajien arvostusta kansalaisten silmissä, tämä Kallin (kesk.) kannanotto ja puheitten pyörtäminen. Kiusalliseen tilanteeseen on joutumassa myös pääministeri Ideapark-lausuntoineen.

Paloheimon mukaan nyt pitäisi muuttaa vaalirahoituslakia niin, että tukijoiden salaamisesta seuraisi joku rangaistus. Professori tyrmää Vanhasen ehdotuksen rahoittajakohtaisesta katosta.

- Yhdysvalloissa näitä kampanjarahoituskattoja on asetettu, mutta sieltä me tiedämme, että niitä kattoja jatkuvasti kierretään.

Taustalla kampanjabudjettien paisuminen

Paloheimon mukaan vaalirahoitusongelmien taustalla on poliitikkojen kampanjoiden paisuminen yhä kalliimmiksi.

- Kysymys on kuin kilpavarustelusta. Vaaleista toiseen käytetään yhä suurempia budjetteja ja silloin myös sidonnaisuudet tulevat suuremmiksi. Sidonnaisuuksiin liittyvät pulmat ovat koko ajan kasvaneet ja siksi tarvitaan julkisuutta.

Koko keskustelu sai alunperin vauhtia keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin (kesk.) viimeviikkoisista kommenteista, ettei hän aio kertoa rahoittajiensa nimiä, koska salaamisesta ei seuraa rangaistusta.

- Nämä Kallin alkuperäiset perustelut siihen, miksi hänen ei tarvitse julkistaa rahoittajiaan, ovat varmasti sellaisia, jotka tulevat elämään tässä keskustelussa, kun arvioidaan Suomen vaalirahoituksen ikään kuin tällaista eurooppalaista sivistyneisyyttä.

Paloheimo aprikoi, että Kallin ensikommentit nousevat myös esimerkiksi, kun suomalaista vaalijärjestelmää arvioidaan kansainvälisesti.

- Kun Suomi on saanut moitteita, että meidän vaalirahoituksemme sääntely on huomattavasti heikommalla tasolla kuin monissa muissa maissa, niin tällaisissa vertailuissa voidaan aina tuoda pisteeksi iin päälle tällainen esimerkki, joka meillä on ollut tällä viikolla julkisuudessa, naulaa Paloheimo.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.