Presidentti nimitti uudet maaherrat

Tasavallan presidentti nimitti tänään uusien suurläänien maaherrat valtioneuvoston esityksen mukaisesti.

Etelä-Suomen läänin maaherraksi tulee liikenneministeri Tuula Linnainmaa (kok.). Länsi-Suomen lääninhallintoa ryhtyy johtamaan hallintotieteiden tohtori Heikki Koski (sd.) ja Itä-Suomen lääninhallintoa Vantaan nykyinen kaupunginjohtaja Pirjo Ala-Kapee (sd.).

Maan pohjoisosan lääneissä maaherrat pysyvät ennallaan. Oulun läänin maaherrana jatkaa Eino Siuruainen (kesk.) ja Lapin läänin maaherrana Hannele Pokka (kesk.).

Maaherran virat ovat määräaikaisia. Kunkin virkakausi alkaa syyskuun alusta ja päättyy vuoden 2003 lopussa.

Linnainmaa on 55-vuotias espoolainen valtiotieteen maisteri. Hänellä on hämeenlinnalaiset juuret, joten sopeutuminen Etelä-Suomen läänin pääkaupunkiin ei tuottane vaikeuksia. Linnainmaa tuli vasta aikuisiässä politiikkaan. Eduskunnan jäsenenä hän on ollut vuodesta 1987. Tätä ennen hän oli jo Espoon kunnallispolitiikassa.

Koski on 56-vuotias hallintotieteiden tohtori. Hän tuli vuonna 1975 Alkon palvelukseen Porin kaupunginjohtajan paikalta. Samana vuonna hän oli sisäministerinä. Alkon pääjohtajaksi hänet nimitettiin vuonna 1982. Hän erosi vapaaehtoisesti pääjohtajan paikalta vuonna 1994.

Koski on ollut pitkään Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan dosentti. Viime vuonna hän sai myös lähinnä luottamustehtävänä pidettävän kanslerin toimen. On ilmeistä, että hän ei luovu tästä tehtävästä maaherrana.

Ala-Kapee on ensi viikolla 53 vuotta täyttävä filosofian maisteri. Vantaata hän on johtanut vuodesta 1989. Eduskunnassa SDP:n kansanedustajana hän ehti olla kymmenen vuotta ennen kaupunginjohtajakauttaan. Opetusministerinä hän oli vuosina 1986-87.

Siuruainen on 54-vuotias filosofian tohtori. Oulun läänin maaherraksi hänet nimitettiin kuusi vuotta sitten. Keskustan kansanedustajana hän oli neljä edeltävää vuotta.

Pokka on 44-vuotias oikeustieteen tohtori. Maaherraksi hänet nimitettiin Esko Ahon (kesk.) johtaman hallituksen oikeusministerin paikalta vuonna 1994. Keskustan kansanedustajana hän oli 15 vuotta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja