Pöytätavat, jotka jokaisen pitäisi osata – noudatatko sinä näitä?

Kyynärpäät pöydällä, suu auki ja ruokailuvälineenä omat kädet. Lasten pöytätavat eivät ole aina mitä parhaimmat, mutta yritä opettaa lapsellesi ainakin nämä kultaiset etikettisäännöt.

Ruokailu on nykyään huomattavasti rennompi tapahtuma kuin ennen, mutta hyvillä syöntitavoilla on silti merkitystä. Jos lapsi oppii olemaan pöydässä kauniisti jo pienenä, hän on varsinainen etikettiguru aikuisena.

Muista, että lapset oppivat syömään kauniisti parhaiten esimerkin avulla, joten kiinnitä huomiota myös omiin pöytätapoihisi. Noudatatko sinä näitä kymmentä kultaista etikettisääntöä?

1. Älä syö käsin, vaan käytä ruokailuvälineitä.

Tätä sääntöä me aikuisetkin rikomme usein - pitsasta leikellään käteen sopivia palasia ja ranskalaiset menevät suuhun sormin. Opeta kuitenkin lapsellesi, että ruoka syödään aina ruokailuvälineillä, mikäli sitä ei ole tarkoitus syödä käsin.

2. Istu suorassa kädet sylissäsi tai rennosti pöydällä

Lautasen päällä kyhnöttäminen ei ole kaunista katseltavaa, eivätkä kyynärpäät kuulu ruokapöydälle.

3. Älä tunge ruokaa suuhusi, vaan ota sitä vain pieni määrä kerrallaan.

Tämän säännön ymmärtävät varmasti kaikki. Tukehtumisvaaran lisäksi täyteen ängetty suu ei ole miellyttävää katseltavaa muille ruokailijoille.

4. Pureskele suu kiinni, äläkä maiskuta

Varsinkin pienet lapset tekevät tätä usein, joten muista sanoa siitä heille ajoissa. Muuten siitä kehittyy paha tapa, josta on vaikea päästä eroon.

5. Älä kommentoi ruokaa negatiivisesti

Jos jokin ruoka ei maistu, sitä ei tarvitse syödä. Ruoasta valittaminen voi kuitenkin aiheuttaa turhaa mielipahaa kokille, eikä se ole kovinkaan kohteliasta.

6. Kiitä, kun sinulle ojennetaan jotain

Kiittäminen ja toisen kunnioittaminen ovat tärkeitä asioita myös ruokapöydässä

7. Jos ruokaa ei tarjoilla buffet-tyyliin, odota, että muutkin ovat saaneet ruokansa

Tästä säännöstä voidaan poiketa, mutta silloin on tehtävä selväksi, että se on vastoin tavallista pöytäetikettiä. Nälkäistä lasta on turha odotuttaa, mutta hänen on hyvä hallita kohteliaisuussäännöt.

8. Syö hitaasti, älä hotki

Tämä on paitsi siisteyskysymys, myös tärkeää lapsesi terveyden kannalta. Se on myös osa ruoan ja sen kokanneen henkilön kunnioittamista.

9. Älä kurkota toisen lautasen yli

Jos haluat vaikkapa voita tai maitoa, voit pyytää sitä kohteliaasti

10. Älä kaivele hampaitasi ja käytä lautasliinaa

Jos lihanpalanen tai muu vaivaa, etkä saa sitä pois, turvaudu hammastikkuun tai mene kylpyhuoneeseen poistamaan se. Hihansuuhun ei myöskään ole kohteliasta pyyhkiä suuta, vaan sitä varten on olemassa lautasliina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja