Mainos

Postipalvelut turvataan lailla joka kuntaan

Postipalveluiden saanti aiotaan turvata lailla. Valtioneuvosto on hyväksynyt lakiehdotuksen, joka pyrkii turvaamaan normaalin kirjeenkulun ja ainakin yhden postipalvelupisteen säilymisen jokaisessa kunnassa.

Posti

Kovan kohun kohteena viime aikoina olleet postipalvelut pyritään takaamaan siten, että ne sidotaan uudella postipalvelulailla koko maan kattavan yleispalvelun piiriin. Valtioneuvosto hyväksyi lakiesityksen ylimääräisessä istunnossaan tänään. Ehdotus lähtee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Laki korvaa voimassaolevan postitoimintalain ja sen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Postipalveluiden yleispalveluun esitetään kuuluvaksi alle kahden kilon painoisten kirjelähetysten ja alle 10 kilon painoisten postipakettien keräily, lajittelu, kuljetus ja jakelu kotimaassa ja ulkomaan liikenteessä. Yleispalveluvelvoite on tarkoitus antaa edelleen Suomen Posti Oy:lle, joka ainoana yrityksenä harjoittaa koko maan kattavaa postitoimintaa.

Hinnoittelu säilyy yhtenäisenä

Posti ja kirjeet

Postin keräily ja jakelu tulisi hoitaa vähintään jokaisena arkipäivänä ja jokaisessa kunnassa tulisi olla vähintään yksi postipalveluja tarjoava toimipiste. Yleispalvelun tarjoajalla olisi velvollisuus hinnoitella tavallinen kotimaan kirjelähetys yhtenäisesti koko maassa. Lisäksi kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus jättää yleispalveluun kuuluvia kirjelähetyksiä postiyrityksen kuljetettavaksi kohtuullisen matkan päässä asunnostaan sijaitsevaan keräilypisteeseen tai postinkantajalle.

Postiyritys velvoitetaan järjestämään jokaiseen kuntaan joko postiyrityksen tai asiamiehen hoitama toimipiste tai ns. yhteispalvelupiste, jossa erilaiset julkiset tahot toimivat yhdessä. Jos kunta on pinta-alaltaan laaja tai asukasluvultaan suuri, pitää se ottaa huomioon kunnassa olevien toimipisteiden määrässä. Lain on tarkoitus estää postipalvelupisteiden lakkauttaminen esimerkiksi puhtaasti liiketaloudellisista syistä. Toimipisteen ylläpitoon ei luvata valtion varoja.

Toimilupa määräajaksi

Posti

Postitoimintaa voisivat lakiesityksen mukaan harjoittaa valtioneuvostolta toimiluvan saaneet yhteisöt. Toimilupaa ehdotetaan määräaikaiseksi, enintään 20 vuoden pituiseksi. Postiyritykseltä edellytetään mm. riittäviä taloudellisia voimavaroja ja kykyä säännölliseen toimiluvan mukaiseen toimintaan. Lisäksi alueen, jolle toimilupaa haetaan, pitää olla hallinnollisesti ja toiminnallisesti yhtenäinen. Lakiesityksellä ei arvioida olevan välittömiä taloudellisia, organisatorisia tai ympäristövaikutuksia.

Lakiesitys on valmisteltu pääosin liikenneministeriössä. Työhön ovat osallistuneet kiinteästi myös Telehallintokeskuksen ja Suomen Posti Oy:n edustajat. Lakiesityksestä järjestettiin laaja lausuntokierros.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.