Porvoon Ruanda-käräjien jatko muuttui entistä sekavammaksi

Porvoo Ruanda-oikeudenkäynnin sekavat järjestelyt muuttuivat tänään entistäkin sekavammiksi, kun Yle kertoi verkkosivuillaan, että Suomi on saanut Tansanialta myönteisen vastauksen oikeusapupyyntöönsä.

Porvoon käräjäoikeus haluaisi kuulla eräissä Afrikan maissa eläviä puolustuksen todistajia keskitetysti Tansaniassa. Käräjätuomari Sirpa Spring-Reiman kertoo Ylelle, että oikeusapupyyntöön ei aluksi saatu vastausta, koska Suomen suurlähetystö oli ohjannut sen väärään paikkaan.

MTV:n uutiset ei tavoittanut Spring Reimania, mutta oikeuden puheenjohtaja laamanni Lars Karlsson suhtautuu Tansanian-matkaan hyvin epäilevästi.

"Ei toimi"

– Jokin suullinen vastaus Tansaniasta on ilmeisesti ollut, mutta en ole nähnyt mitään kirjallista eikä sellaista varmaan olekaan, hän sanoo.

– Ei tämä toimi.

Todistajia on yritetty kutsua Suomeenkin, mutta se ei ole viisumiongelmien vuoksi onnistunut.

– Ei tämä toimi täälläkään, Karlsson sanoo.

Syytetyn puolustusta johtava oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala kertoo, että neljälle Sambiassa asuvalle tositajalle haettiin Suomen-viisumeita viime viikon keskiviikkona. Ulkoministeriö ilmoitti, että se harkitsee viisumeiden myöntämistä kahden viikon ajan.

– Ihmettelen, mistä tässä on kysymys, Hoikkala sanoo.

"Hyvää huomenta kahdesti viikossa"

Ylelle Spring-Reiman sanoo, että Tansanian-matkan kohtalo ratkeaa kahden viikon kuluessa.

Porvoossa asuvaa ruandalaismiestä syytetään Ruandan kansanmurhan aikaisesta joukkotuhonnasta. Hän kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Oikeudenkäynti on käytännössä keskeytynyt, kun kaikki syyttäjän todistajat on kuultu eikä puolustus ole saanut kuulematta olevia todistajiaan oikeuteen. Lain mukaan oikeudenkäynti katsotaan keskeytyneeksi, jollei asiaa käsitellä kahdesti viikossa.

– Käymme Porvoon käräjäoikeudessa kaksi kertaa viikossa sanomassa toisillemme hyvää huomenta, Hoikkala sanoo.

Jos oikeudenkäynti keskeytyisi virallisesti, syyttäjän todistelu pitäisi vastaanottaa uudelleen. Syyttäjän todistajat kuultiin alun perin Ruandassa.

– Toista Ruandan-matkaa ei puolustuskaan halua, joten emme katso, että oikeudenkäynti on keskeytynyt, Hoikkala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat