Mainos

Portugalissa äänestetty aborttilaista

Portugalin tiukkaa aborttilakia aiotaan helpottaa. Abortin sallimisesta äänestettiin kuitenkin laiskasti.

Portugalissa on äänestetty Euroopan tiukimpiin kuuluvan aborttilain höllentämisestä. Mielipidemittaukset kertovat lakimuutoksen kannattajien saaneen hienoista etumatkaa. Sade sai kuitenkin niin monet äänestäjät jäämään kotiin, että alhainen äänestysprosentti on uhannut vesittää koko äänestyksen.

Portugalin yleisradioyhtiö RTP kertoi iltapäivällä vaalilautakunnan varoittaneen, että äänestysvilkkaus tuskin nousisi 50 prosenttiin. Näin ollen tulos jouduttaisiin hylkäämään. Vuonna 1998 aiheesta järjestetty kansanäänestys koki saman kohtalon.

Hallituksen esityksen mukaan abortti sallittaisiin kymmenen ensimmäisen raskausviikon aikana ilman erityistä syytä. Tällä hetkellä abortti on mahdollinen vain, jos raskaus on raiskauksen tulosta, sikiö on vakavasti vammainen tai äidin henki vaarassa.

Sosialistinen pääministeri Jose Socrates on kehottanut äänestäjiä tukemaan lainmuutosta, jotta laittomien aborttien "kansallisesta häpeästä" päästäisiin eroon. Lainmuutosta kannattavien ryhmien mukaan noin 10 000 naista joutuu joka vuosi Portugalissa sairaalaan ja useita kuolee puoskarien tekemien sala-aborttien vuoksi.

Abortin valinnut nainen voidaan nykylain mukaan tuomita kolmeksi vuodeksi vankilaan. Abortin tekijää voi odottaa jopa kahdeksan vuoden tuomio. Muista EU-maista vain Irlanti, Malta ja Puola suhtautuvat raskaudenkeskeytykseen yhtä kielteisesti.

Kyllä-puolen kampanja on vedonnut etenkin kaupunkilaisnuoriin, jotka toivovat kirkon jo höllentävän otettaan kansalaisten elämästä. Pääministeri Socratesin mukaan äänestystulos määrittää, jääkö Portugali kaikkein konservatiivisempien maiden ryhmään vai liittyykö se vihdoin modernien teollisuusmaiden riveihin.

Kysymys myös kirkon vallasta

Syvän katolisessa Portugalissa abortti on ennen kaikkea uskonnollinen kysymys. Fatiman pyhätössä, jossa katoliset uskovat neitsyt Marian ilmestyneen paimenlapsille vuonna 1917, abortinvastustajat rukoilivat ei-äänten voiton puolesta.

-Elämä alkaa jo ennen kastetta, ja sitä pitää arvostaa lahjana Jumalalta, lissabonilainen pappi Lourenco Sebastiao Dias julisti saarnassaan äänestyspäivänä. Myös moni muu pappi on vedonnut seurakuntalaisiinsa, jotta nämä kävisivät antamassa äänensä aborttia vastaan.

Mielipidemittaukset kertovat kuitenkin, että aborttikannat ovat muuttuneet sallivammiksi myös kirkossa käyvien portugalilaisten joukossa. Kirkkoon matkalla ollut Laurinda Duarte oli jo ehtinyt käydä äänestämässä lain liberalisoinnin puolesta.

-Abortteja tehdään joka tapauksessa, joten miksi en äänestäisi sen puolesta, että ne tehtäisiin säädyllisissä oloissa, Duarte kysyi. -Minä olen katolinen, mutta se ei tarkoita, etten olisi vapaa äänestämään oman tahtoni mukaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.