Janne Ahonen jätti suuret saappaat täytettäviksi vain kahta vuotta ennen Vancouverin olympialaisia. Liberecin MM-kisoihinkaan ei ole kuin vajaa vuosi. Nuo saappaat tuntuvat juuri nyt liian suurilta, mutta aika voi kaiken muuttaa.
Janne Happosessa on aineksia uudeksi mäkitähdeksi, mutta Ahosen saappaisiin on vielä matkaa. Happosen kevät oli loistava, sillä hän nousi aivan terävimmän kärjen taakse haastajaksi, ja jo ensi talvena hän voi olla kestomenestyjä.
Happonen on myös nykyhyppääjistämme se, joka suhtautuu harjoitteluun ammattimaisimmin. Hän on todellinen huippu-urheilija. Happosen henkilökohtaisena valmentajana toimii Janne Väätäinen, hän on nostanut "Havun" maailman huipulle. Se on kova kisällityöksi päävalmentajan virkaa varten.
Ahosen lopettaminen ja Nikusen luopuminen samaan aikaan merkitsevät suomalaiselle mäkihypylle paljon enemmän kuin miltä ulospäin näyttää. Täytyy vain toivoa, että liitossa asiaan on varauduttu ajoissa ja tilannetta varten on olemassa hyvä suunnitelma.
Päävalmentajan pestin hakuaika päättyy reilun kahden viikon kuluttua. Siihen mennessä päävalmentajan paikkansa ovat täyttäneet jo Saksa, Puola ja ehkä Sveitsikin. Parhaat ulkomaalaiset vaihtoehdot on siis viety päältä ja Suomelle jäävät ulkomaalaisista ne vaihtoehdot, jotka eivät muille kelvanneet.
Suomen päävalmentaja ei siis voi olla ulkomaalainen. Jos on, ei hän voi olla sieltä kovimmasta päästä, ja huonoahan ei kannata palkata. Ahosen lopettamispäätös oli myös kova pala hakijoille, sillä nyt ei ole luvassa "varmaa" menestystä.
Kotimaan kovista nimistä Ari-Pekka Nikkola käy läpi Slovenian hänelle tekemää tarjousta. Nikkola on kovista kotimaisista nimistä toinen järkevä vaihtoehto päävalmentajan paikalle. Hänellä on kokemusta sekä valmentajana että hyppääjänä. Sloveniassa AaPee on tehnyt kovaa tulosta, eikä maa varmasti halua luopua hänestä.
Hiihtoliiton mäkipuolen lajijohtaja Janne Marvaila istuukin nyt monen asian päällä. Valmennus olisi saatava mallilleen ja rahaakin olisi jostain löydyttävä. Tilanne ei ole kadehdittava, sillä Ahosen lopettaminen ei ainakaan helpota toimintaa sponsorimarkkinoilla, menettihän mäkihyppy nyt näkyvimmän tähtensä.
Mäki- ja yhdistetty ulkoistivat viime vuonna sponsorihankinnan Infront-Finlandille. Tulos ei ollut hyvä, sillä rahaa lajiliitoille tuli vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Tuntuu merkilliseltä, että yhdellä Suomen seuratuimmista urheilulajeista on ongelmia hankkia yhteistyökumppaneita. Mäkiviikon ratkaisukilpailua seurasi MTV3-kanavalla 1,5 miljoonaa katsojaa, mikään muu olympialaji ei pysty samaan, suosiota ei siis ole osattu hyödyntää taloudellisessa mielessä.
Tällä kaudella Ahonen ja Harri Olli olivat ainoita suomalaishyppääjiä joilla oli oikea oma henkilökohtainen sponsori. Nyt Ahosen sponsorin "peri" Happonen, miehellä on sama manageri kuin Ahosella.
Jääkiekossa puhutaan paljon ketsuppi-ilmiöstä. Ahosen lopettaminen aiheutti mäkihyppyyn ns. domino-ilmiön, aika näyttää kuka sen pysäyttää.
teksti: Jari Porttila 26.3.08
(MTV3)