Porakaivojen radonin poistoon laitteisto

Porakaivoveden radonin poisto onnistuu lähes kokonaan laitteistoilla, joita tarjotaan nyt kotitalouksien käyttöön.

Radonin poistolaitteet kehitettiin kolmivuotisessa tutkimushankkeessa, johon osallistuivat Suomen ympäristökeskus ja Säteilyturvakeskus. Hankkeessa oli mukana myös Teknillinen korkeakoulu sekä kolme vesihuoltoalan laitevalmistajaa.

Radon on radioaktiivinen kaasu, jota esiintyy kalliopohjavedessä luonnostaan. Säteilyturvakeskus on tutkinut 4400:n porakaivon radonpitoisuuden, ja tutkimuksen mukaan 40 prosentissa kaivoista veden radonpitoisuus oli liian korkea. Yksityistalouksille suositellaan, ettei veden radonpitoisuus saisi ylittää 300:a becquerellia litrassa.

Radon lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Korkeat veden radonpitoisuudet voivat lisätä myös muiden elinten syöpäriskiä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan radonia ei voi havaita ilman mittalaitteita. Radon siirtyy vedestä huoneilmaan varsinkin veden suihkutuksen ja kuumennuksen yhteydessä.

Hankintaan avustusta

Radonin poistoon kehitetyt laitteet maksavat Suomen ympäristökeskuksen mukaan alle 3000 markasta noin 17000 markkaan. Niiden hankintaan voi saada vesihuoltoavustusta alueellisilta ympäristökeskuksilta. Laitteistot perustuvat joko ilmastukseen tai aktiivihiilisuodatukseen. Ympäristökeskus suosittelee, että hankittavan laitteiston tyyppi on harkittava tapauskohtaisesti. Raakaveden radonpitoisuuden lisäksi valintaan vaikuttavat veden kulutus ja muut laatuominaisuudet, kuten esimerkiksi rauta-, uraani- ja bakteeripitoisuus.

Jos vesi on muuten moitteetonta ja radonpitoisuudet ovat korkeitaan tuhansia becquerellia litrassa, aktiivihiilisuodatin pystyy puhdistamaan kaivoveden. Jos radonpitoisuus kohoaa kymmeniin tuhansiin becquerelleihin, ilmastus on yleensä ainoa vaihtoehto. Kunnalliset laboratoriot tutkivat veden laatua, ja osa niistä tekee myös radonmittauksia. Säteilyturvakeskuksessa määritetään radonin lisäksi myös muut mahdolliset radioaktiiviset aineet.

Lue myös:

    Uusimmat