Mainos

Poliitikot puolustavat jouluperinteitä: "Suomalaisia vaivaa käsittämätön alemmuuskompleksi"

Suomalaiset poliitikot eivät kaipaa suomalaisten jouluperinteiden tuulettamista.

Europarlamentaarikko Mitro Revon (sd) mielestä suomalaisia vaivaa käsittämätön alemmuuskompleksi, koska omia juhlaperinteitä ollaan muuttamassa hienotunteisuussyistä.

– Suomalaisten ei tarvitse vähentää vaatimattomasta jouluperinteestään mitään, vaan täydentää sitä uudella. Suomeen tulevat arvostavat sitä, jos suomalaiset saavat voimaa omasta perinteestään, Repo sanoo.

Revon lisäksi moni muu tuttu poliitikko puolustaa jouluperinteitä.

Esimerkiksi kansanedustaja Paula Lehtomäki (kesk) toivoo, että suomalaiset arvostaisivat jouluperinteitään enemmän ja pitäisivät niistä kiinni. Hänen mielestään monikulttuurisuuden ei tarvitse tarkoittaa sitä, että suomalainen kulttuuriperintö unohdetaan.

– Suomalaisen kulttuurin ja sen perinteen tuntemuksen kannalta on tärkeää, että kouluissa voidaan jatkaa jouluperinteitä, Lehtomäki toteaa.

Koulujen hämminki vähentynyt

Kouluissa ja päiväkodeissa käydään joka joulu rajanvetoa siitä, mikä on kristillisen uskon harjoittamista ja mikä suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa perinnettä.

Joulujuhlien järjestäminen ei kuitenkaan näyttäisi herättävän enää niin paljon hämminkiä kuin heti uskonnonvapauslain voimaantulon jälkeen vuonna 2003. Opetushallituksesta kerrotaan, että koulut tai vanhemmat ovat kyselleet heiltä asiasta selvästi vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa muistuttaa, että perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaan kristilliset joulutraditiot eivät ole uskonnon harjoittamista, vaan osa suomalaista kulttuuria.

– Olen ihmetellyt julkisuudessakin käytyä keskustelua siitä, ettei joulujuhlassa voisi laulaa Enkeli taivaan, Sarkomaa sanoo.

Joulun perinne on tärkeä osa suomalaisuutta myös kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk) mielestä.

– On tärkeää, että edes joistakin vanhoista perinteistä pidetään kiinni. Joulun vietto on niistä tärkeimpiä.

Europarlamentaarikko juhlii suomalaisjoukolla

Europarlamentaarikko Sari Essayah (kd) kertoo viettävänsä pyhät perheensä kanssa Brysselissä, jossa hän käy Merimieskirkossa aattohartaudessa.

– Ulkosuomalaisten juhlassa on oma erityinen tunnelmansa. Sylvian joululaulun aikana moni silmäpari kostuu, Essayah sanoo.

Europarlamentaarikko Revolle joulu on ihmiselon perimmäisten asioiden pohdinnan aikaa. Ortodoksipappina hän on sitoutunut elämään yksin ilman perhettä, mikä jouluna saa uuden merkityksen.

Repo kertoo, että hänen tärkeimpänä jouluperinteenään on etsiä ihminen, jota kohtaan hän tuntee myötätuntoa, ja sääliä ja auttaa häntä. Toisen ihmisen auttamisesta kumpuaa hänen mielestään joulun todellinen lahja.

Repo sanoo olevansa iloinen siitä, että monet suomalaiset käyvät jouluna myös hautausmailla muistamassa edesmenneitä sukupolvia.

– Uskon ehdottomasti, että joulun suurin asia on kosminen ykseys, jossa yksinäiset ja ennen meitä eläneet ovat yhtä. Joulu on olemassaolon salaisuuden suuri juhla.

Tämän ajatuksen myötä Repo kokee helpoksi toivottaa hyvää joulua myös ateisteille ja kaikkien uskontokuntien edustajille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.