Poliisi tutkii musiikin ja elokuvien laitonta internet-jakelua

Tutkittavana on Finreactor- niminen verkkopalvelu, jolla on noin 10 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Tiedostojen laitonta jakamista internetin vertaisverkossa tutkitaan ensimmäistä kertaa Suomessa tekijänoikeusrikoksena. Poliisin usuttivat jakelijoiden perään jaettavan materiaalin oikeudenomistajat. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus kertoo kyllästyneensä tilanteeseen, jossa musiikin, tietokonepelien ja elokuvien laiton jakaminen netissä näyttää valistuksesta huolimatta vain kasvavan.

Keskusrikospoliisi tutkii tiedostojen jakelua Finreactor-nimisessä vertaisverkossa. Siellä käyttäjät imuroivat toisten tarjolle asettamaa materiaalia ja laittavat samalla jakoon esimerkiksi imuroimansa tiedostot. Internettarkastaja Ilkka Vuorenmaan mukaan tutkinnan kohteena olevalla palvelulla on noin 10 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Rikoskomisario Vesa Isokuortin mukaan kaikkia ei voida saada vastuuseen, joten jonkinlaista rajausta on tehtävä. Vielä ei ole selvää, miten tutkinta rajataan.

Finreactor ei ole ainoa laatuaan, vaan vastaavia vertaisverkkoja on olemassa iso liuta. Vuorenmaan mukaan Finreactor on kuitenkin erityisen haitallinen, koska siellä jaellaan paljon suuria tiedostoja kuten korkealaatuisia elokuvakopioita ja kokonaisia musiikkialbumeja. Laittomien kopioiden jakelu netissä on asianomistajarikos, johon poliisi tarttuu asianomistajien pyynnöstä. Pelkkä imuroiminen ei ole rikollista ainakaan toistaiseksi, mutta käytännössä imuroidut tiedostot menevät monissa vertaisverkoissa automaattisesti jakoon.

Vuorenmaan mukaan poliisia saatetaan pyytää jatkossa tutkimaan myös muita muita vertaisverkkoja.

- Tietysti me toivomme, että tämä homma loppuisi, mutta olemme kuitenkin realisteja. Tuskin se tähän loppuu. Uusi laki pitäisikin saada mahdollisimman nopeasti voimaan, se voisi helpottaa tilannetta, Vuorenmaa sanoo.

Musiikin laiton kopiointi puhutti myös takavuosina, jolloin tapetilla olivat jakeluverkko Napster ja muut sen tyyliset palvelut. Uudentyyppisissä vertaisverkoissa musiikki ei tallennu yhteen paikkaan, joten käyttäjiä on entistä vaikeampi jäljittää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat