Mainos

Poliisi takavarikoinut suuren määrän amfetamiinia

Helsingin poliisin huumerikosyksikkö kertoo tehneensä yhden Suomen suurimmista amfetamiinitakavarikoista. Rikoskomisario Heikki Miettinen Helsingin poliisista sanoo, että huumetta on takavarikoitu yhteensä yli 20 kiloa. Poliisi pääsi huumeiden jäljille yhteistyössä Eteläisen tullipiirin kanssa.

Takavarikoitu aine on metamfetamiinia. Miettinen arvioi, että huume olisi maksanut katukaupassa 15-20 euroa grammalta. Näin takavarikoidun metamfetamiinin kauppa-arvo kipuaa 400 000 euron tienoille.

- Metamfetamiinin hinta katukaupassa on suunnilleen sama kuin amfetamiinilla. Maahantuodun metamfetamiinin hinta on kuitenkin amfetamiinia halvempi tukkuportaalle, huomattavastikin. Rahallinen hyöty jää siis tukkuportaaseen, Miettinen selvittää.

Käyttäjän kannalta ei ole juuri eroa, onko aine metamfetamiinia vai amfetamiinia.

- Käytössä ei sinänsä ole eroa, aineet ovat vaikutuksiltaan samantyyppisiä. Käyttäjätasolla ei välttämättä huomata kummasta on kysymys. Metamfetamiini voi olla vähän vahvempaa. Metamfetamiinia myös myydään amfetamiinina.

Jäljet johtavat Liettuaan

Takavarikoitu aine on ilmeisesti valmistettu Liettuassa.

- Metamfetamiinin ja amfetamiinin valmistusprosessissa on tiettyjä eroja. Metamfetamiinia voi valmistaa melko yksinkertaisella välineistöllä ja ammattitaidolla. Metamfetamiinia on halvempaa ja helpompaa valmistaa kuin perinteistä amfetamiinia. Lähtöaineiden hinta ja saatavuus ratkaisevat, Miettinen puntaroi.

Tuomioistuin on poliisin vaatimuksesta vanginnut useita henkilöitä huumevälittäjien organisaation eri tasoilta. Vangittuina on suomalaisia ja liettualaisia.

- Esitutkinta on vielä suhteellisen kesken. Useita henkilöitä on vangittu ja on hyvinkin mahdollista, että lisää vangitsemisia tulee. Tähän mennessä tutkinnassa on keskitytty maahantuontiin ja tukkuportaaseen.

Ainetta on levitetty pääkaupunkiseudulla ainakin tämän vuoden aikana.

Metamfetamiini ja amfetamiini ovat synteettisiä huumeita. Ne on siis täysin kemiallisesti tuotettu. Miettinen otaksuu synteettisten huumausaineiden tarjonnan lisääntyvän entisestään. Synteettisiä huumeita ovat esimerkiksi niin sanotut design-huumeet, joista kaikkia ei ole edes luokiteltu huumeiksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.