Poliisi lopetti Greenpeacen protestin Porvoossa

Porvoon mielenosoitus on osa Greenpeacen maailmanlaajuista kampanjaa, jonka tavoitteena on pysäyttää sademetsien tuho Kaakkois-Aasiassa.

Poliisi otti tänään kiinni 30 ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistia Porvoossa. Greenpeace protestoi palmuöljykuljetusta vastaan Kilpilahdessa. Poliisi puuttui peliin ja mielenosoituksen kulkuun. Merivartiosto hinasi aktivistien veneitä maihin. Greenpeace ilmoitti lopettavansa protestin.

Ympäristöjärjestön aktivistit odottivat veneineen iltapäivällä Neste Oilin jalostamolle Porvoon Kilpilahteen tulevaa tankkeri Suulaa, joka kuitenkin jäi ankkuriin merelle. Tankkeri kuljetti Suomeen noin 10 000 tonnin palmuöljyä biodieselin raaka-aineeksi.

- Poliisi ja merivartiosto puuttuivat protestin kulkuun. Poliisi poisti maissa ensin kolme veneestämme polttoainetankit. Merivartiosto hinasi sen jälkeen yhden veneemme rantaan. Palmuöljylastia vastassa oli silloin vielä kaksi Greenpeacen venettä. Päätimme keskeyttää protestin, kun saimme tietää poliisin ottaneen kiinni pääosan aktivisteistamme ja kuljettaneen heidät Porvoon poliisiasemalle, kertoi Greenpeacen tiedottaja Juha Aromaa.

Ennen kuin poliisi puuttui peliin, tankkeri Suulaa oli odottamassa yhteensä kuusi Greenpeacen aktivistien venettä, joista osa oli kumiveneitä ja osa moottoriveneitä. Tankkeri Suula jäi kuitenkin avomerelle luotsinodotuspaikalle ankkuriin.

Greenpeace oli varautunut odottamaan yli yön ja toimimaan tilanteen mukaan, jos ja kun tankkeri Suula lähtee liikkeelle. Greenpeacen mukaan laivan navigointia ei ollut tarkoitus haitata. Protestin suunniteltua kulkua he eivät kuvailleet.

Maailmanlaajuinen kampanja

Mielenosoitus Porvoossa on osa Greenpeacen maailmanlaajuista kampanjaa, jonka tavoitteena on pysäyttää sademetsien tuho Kaakkois-Aasiassa. Greenpeace järjesti vastaavan mielenosoituksen viikko sitten Rotterdamissa Hollannissa

Greenpeace vaatii Neste Oilia lopettamaan palmuöljyn käytön dieselin valmistuksessa. Neste on maailman suurin palmuöljypohjaisen biodieselin tuottaja.

Palmuöljyn kulutuksen kasvu uhkaa järjestön mukaan edelleen kiihdyttää sademetsätuhoa ja kasvattaa siihen liittyviä ilmastopäästöjä Malesiassa ja Indonesiassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat