Poliisi käyttää etälamauttimia YK:n arvostelusta huolimatta

Suomessa poliisi on ehtinyt hankkia kaikkiaan 150-200 etälamautinta.

Poliisi käyttää Suomessa entiseen tapaan etälamauttimia, vaikka YK:n kidutuksen vastainen komitea rinnasti ne äskettäin kidutusvälineisiin. Ylikomisario Seppo Sivula kertoo, että sisäministeriön poliisiosasto seuraa kuitenkin aiheesta käytyä keskustelua ja oikeusjuttuja.

Poliisin ase- ja voimankäyttöasioista vastaava ylikomisario Sivula toteaa, että virkavalta on Suomessa saanut etälamauttimista hyviä kokemuksia. Monasti on pystytty välttämään pahempi vaihtoehto eli ampuma-aseen käyttö.

Sivulan mukaan ei ole varmaa näyttöä siitä, että esimerkiksi Pohjois-Amerikan kohutut kuolemantapaukset liittyisivät etälamauttimeen. Yhdysvalloissa kolmen nuoren miehen kerrottiin kuolleen viime viikolla, kun poliisi ampui heitä lamauttimella.

Sivulan tietojen mukaan uhrien elimistöstä oli löytynyt kokaiinia tai amfetamiinia.

- Valmistajaa vastaan on nostettu Yhdysvalloissa 60 oikeusjuttua, ja yritys on toistaiseksi voittanut ne kaikki.

Etälamautin on käytännössä kaksi sähköjohtojen päässä olevaa nuolta, jotka osuessaan lamauttavat ihmisen.

Suomessa etälamautin virallisestettiin osaksi poliisin arsenaalia sen jälkeen, kun laitetta oli kokeiltu viidellä laitoksella vuosina 2004-05. Etälamauttimia on ehditty hankkia kaikkiaan 150-200.

YK:n kidutuksen vastainen komitea arvosteli poliisin etälamauttimia viime viikolla. Komitean mielestä ne aiheuttavat uhrille niin voimakasta kipua, että sitä voi pitää jopa kidutuksena. Komitea viittasi kannanotossaan myös USA:ssa sattuneisiin kuolemantapauksiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat