Mainos

Poissa silmistä, poissa mielestä? Uusi laki piilottaa tupakan vuodenvaihteessa

Ensi vuoden alusta lähtien tupakkatuotteet on piilotettava asiakkaiden näkyviltä kaupoissa. Osassa kaupoista uutta lakia sovelletaan jo nyt – esimerkiksi lähes kaikissa R-kioskeissa tupakat myydään jo nyt uusista suljetuista kaapeista. Monista vähittäiskaupoista löytyy tupakka-automaatti, jossa numerot korvaavat tupakka-askien kuvat.

Uuden lain toivotaan vähentävän tupakointia, mutta käytännössä se aiheuttaa lisätyötä henkilökunnalle. Helsingin Hakaniemessä toimivassa Ympyrätalon S-Marketissa on huomattu, että uudet automaatit hidastavat asiointia kassoilla ainakin aluksi, kertoo myymäläpäällikkö Arto Hälikkä.

R-Kioski-ketjun brand manager Toivo Savolainen huomauttaa, että kun tupakat ovat jatkossa poissa paitsi asiakkaan, myös myyjien silmistä, voi myyjille sattua inhimillisiä erehdyksiä. Myyjät saattavat vahingossa unohtaa täyttää tupakkahyllyt, kun tupakka ei enää ole näkyvillä. Lisäksi liukuoven avaaminen tarkoittaa yhtä työvaihetta lisää kiireisessä kassatyössä.

Asiakas voi tutustua kuvastoon

Asiakkaat ovat ottaneet muutokset hyvin vastaan. S-Marketissa palautetta ei ole tullut vielä lainkaan, mutta Hälikkä arvioi sitä vielä kertyvän vuodenvaihteen jälkeen. R-Kioskeissa yksittäisiltä myyjiltä on kyselty, miksi tupakkaa ei enää pidetä näkyvillä, mutta valtaosa ihmisistä on kuullut muutoksesta jo ennen kassalle tuloaan.

Hälikkä uskoo, että kestää jonkin aikaa ennen kuin tupakan poistaminen ihmisten näkyviltä näkyy tupakoinnin vähenemisenä.

– Tavoite vähentää tupakointia on oikeansuuntainen, mutta muutokset eivät varmasti tapahdu hetkessä. Ehkä sillä pidemmällä aikavälillä on vaikutusta, Hälikkä sanoo.

Uudesta laista huolimatta asiakas ei joudu kaupassa arpomaan, minkä askin ostaa. Myyntipisteessä on mahdollista tutustua tupakkatuotteiden kuvastoon, ja kotiin voi saada mukaan kuvaston tupakkatuotteista ja niiden hinnoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.