Mainos

Pohjois-Korea myöntää osallistuneensa Vietnamin sotaan

Pohjois-Korean tiedotusvälineet kertoivat myöhään perjantaina, että maan hävittäjälentäjät osallistuivat Vietnamin sodan taisteluihin pommittamalla amerikkalaisia joukkoja. Kyseessä on Pohjois-Korean ensimmäinen virallinen tunnustus siitä, että maa osallistui Vietnamin sotaan.

Päätös Pohjois-Vietnamin tukemisesta tehtiin lehtien mukaan lokakuussa 1966. Pohjois-Korea antoi lehtien mukaan Pohjois-Vietnamille myös aseita ja ammuksia sekä kaksi miljoonaa univormua. Sen sijaan lentäjien lukumäärää ei paljastettu.

Vuonna 1998 Etelä-Koreaan loikannut Pohjois-Korean ilmavoimien kapteeni on aiemmin kertonut, että yli 800 pohjoisen pilottia lensi Neuvostoliiton antamilla MiG-hävittäjillä. Etelä-Korea puolestaan osallistui Vietnamin sotaan Yhdysvaltain puolella. Yhteensä 320000 etelän sotilasta palveli Vietnamissa vuosina 1965-1973.

Yhdysvallat sekaantui aktiivisesti Vietnamin tapahtumiin 1960-luvun alkupuolelta lähtien. Amerikkalaiset vetäytyivät taisteluista 1973 jättäen vietnamilaiset sotimaan keskenään. Sotatoimet päättyivät Etelä-Vietnamin pääkaupungin Saigonin antautumiseen vappuna 1975.
(STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.